Extremele votului clujenilor (III)

Extremele votului clujenilor (III)
Câmpia-Turzii a dat primul parlamentar PPDD, iar Vicenţiu Irimie a ajuns deputat deşi a câştigat alegerile într-o singură secţie de vot.

Încheiem astăzi analiza modului în care au fost votaţi noi noştri parlamentari. Ne ocupăm mai jos de colegiile de deputaţi 7,8,9 şi 10 din care a ajuns în camera inferioară un singur câştigător de colegiu, ceilalţi obţinând „calificarea", cu binevoinţa calculatorului, de pe locul al doilea.

Singurul deputat PPDD, Ioan Moldovan, a fost ales, la redistribuire, după ce a ocupat locul al doilea în colegiul 7, în care candidatul ARD, consilierul judeţean Rareş Rusu s-a clasat abia al patrulea. Omul lui Dan Diaconescu a ajuns deputat deşi a câştigat doar trei din cele 72 de secţii de vot ale colegiului. Cea mai categorică victorie (18,51 procente în faţa următorului clasat, Ilarie Ivan - USL) a obţinut-o în secţia 182 din Câmpia-Turzii. Moldovan a ocupat de 42 de ori locul doi, de 22 de ori a fost al treilea, iar în cinci secţii de vot s-a clasat al patrulea. Cea mai severă „corecţie" i-a fost aplicată de candidatul UDMR Hegedus Csilla, care, în secţia 539 din satul Chesău, comuna Mociu, a pus nu mai puţin de 90,24 de procente între ea şi viitorul deputat. Moldovan este singurul nou parlamentar clujean care a avut nu una, ci chiar două secţii în care n-a obţinut nici un vot: secţia din Chesău şi secţia 352 din satul Tăuşeni, comuna Bonţida. Alesul PPDD şi-a atins vârful de formă (47,46%) în aceeaşi secţie 182 din Câmpia-Turzii. 33 de secţii din cele 72 ale colegiului l-ar fi trimis direct în parlament pe Ivan Ilarie, oferindu-i mai mult de jumătate din voturi.

După senatorul ales Laszlo Attila, fostul viceprimar al Turzii, democrat-liberalul Vicenţiu Irimie este al doilea proaspăt ales care n-a reuşit să câştige alegerile decât într-o singură secţie de vot din 49: secţia 280 din Turda. În nu mai puţin de 19 secţii de vot Irimie a fost depăşit inclusiv de candidatul PPDD, actualul viceprimar al Turzii, Lucian Nemeş, clasându-se de 17 ori pe locul trei şi de două ori pe locul patru. Cea mai usturătoare înfrângere a fost suferită de Irimie în secţia 415 din satul Boju, comuna Cojocna, în care a ocupat locu trei, fiind bătut, însă, de candidatul USL Vasile Grumaz la o diferenţă de 70,71 procente. Irimie a înregistrat cel mai bun rezultat (56,26%) în aceeaşi secţie 280 din Turda, cel mai mare eşec (4,26%) avându-l în secţia 413 tot din comuna Cojocna. Şi în acest colegiu, alegătorii din 13 secţii i-au oferit majoritatea voturilor candidatului USL.

Cel de-al patrulea parlamentar clujean ales direct, cu majoritatea voturilor, Elena Uioreanu (USL - foto) a câştigat alegerile în 85 din cele 99 de secţii de vot ale colegiului 9. Ea a ocupat de 11 ori locul al doilea, de nouă ori fiind învinsă de candidatul ARD Alexandru Coroian şi de două ori de candidatul UDMR Okos-Rigo Denes. În trei secţii, Uioreanu s-a clasat a treia, în cazul secţiei 547 din satul Bădeni, comuna Moldoveneşti fiind depăşită de candidatul PPDD Sorin Costea şi candidatul UDMR. Cea mai umilitoare înfrângere pentru soţia şefului judeţului s-a petrecut în secţia 434 din satul Gheorgheni, comuna Feleacu, în care a ocupat locul al treilea la o distanţă de 85,36 procente de câştigător, candidatul UDMR. Cea mai categorică victorie, la 66 de procente de ocupantul locului doi, candidatul ARD, a fost obţinută de Uioreanu în secţia 338 din satul Giurcuta de Sus din comuna Beliş. Tot acolo a avut şi cel mai bun rezultat, 80%, căderea maximă (4,29%) având-o în secţia menţionată mai sus din Feleacu.

Mate Andras Levente şi-a recâştigat mandatul de deputat al colegiului 10 de pe locul doi, câştigând 23 din 71 de secţii de vot ale colegiului. El s-a mai clasat de cinci ori pe locul al doilea, de 14 ori a fost al treilea şi de 29 de ori a fost al patrulea. Cea mai categorică victorie, la 89,07 procente de al doilea clasat, candidatul ARD Gabriela Rădoiu-Leş, a fost repurtată de Mate în secţia 297 din satul Măcău, comuna Aghireşu. Cea mai drastică înfrângere (locul 4, la 77,55% distanţă de câştigător, candidatul USL Horvath Leonard), a suferit-o în secţia 590 din satul Finişel, comuna Săvădisla. Cel mai bun rezultat (90,77%) a fost înregistrat de Mate în secţia 599 din satul Domoşu, comuna Sâncraiu, în vreme eşecul maxim (0,38%) l-a suferit în secţia 474 din satul Someşu Rece din comuna Gilău.

 

Comenteaza