Fumătorii mai au o şansă. Legea antifumat a fost atacată la Curtea Constituţională

Fumătorii mai au o şansă. Legea antifumat a fost atacată la Curtea Constituţională
Cea mai mare realizare politică de până acum a deputatului PSD Aurelia Cristea este pusă în pericol de doi senatori şi un deputat. Cei trei au atacat legea antifumat (adoptată dar încă nepromulgată) la Curtea Constituţională

„Nu există o astfel de lege nicăieri în lumea asta. Peste tot sunt amenajate spaţii speciale pentru fumători. Mai mult, în unele state, angajatorii îi lasă pe subalterni să fumeze chiar la birou aşa cum fac nemţii. Patronii spun că cel puţin două ore pe zi se pierd cu plimbarea la fumat şi randamentul este foarte scăzut. Această lege este discriminatorie, întrucât fumătorii nu mai au nici un drept. Este normal să aibă locuri speciale de fumat", a afirmat, citat de stiripesurse.ro, unul dintre semnatarii contestaţiei depuse la Curtea Constituţională (CCR), senatorul independent Alfred Mihai. Ceilalţi doi contestatari ai legii iniţiate de deputatul clujean sunt senatorul ALDE Cristiana Anghel şi deputatul independent Daniel Fenechiu.

Principalul cal de bătaie al celor trei îl reprezintă discriminarea la care ar urmă să fie supuşi fumătorii comparativ cu nefumătorii. Dar contestate sunt şi alte prevederi ale legii. Astfel, autorii apreciază că nedefinind sintagma „spaţiu destinat utilizării colective", legea ar deveni aplicabilă inclusiv locuinţelor personale. „Practic, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi, un fumător nu va putea să fumeze decât în aer liber, într-o celulă a unui penitenciar de maximă siguranţă sau într-un spaţiu special amenajat într-un aeroport. (...) Prin aplicarea prevederilor legale mai sus menţionate se creează o discriminare între persoanele aflate în stare de detenţie în penitenciare de maximă siguranţă şi cele aflate în tranzit pe un aeroport, pe de-o parte, şi ceilalţi cetăţeni fumători, pe de altă parte", se spune în textul sesizării adresate CCR. Autorii sesizării de neconstituţionalitate mai contestă şi interdicţia comercializării trabucurilor la bucată. Cei trei mai apreciază că interdicţia de a se fuma în spaţii închise indiferent de forma de proprietate a acestora, încalcă dreptul de proprietate şi dreptul de a dispune liber de aceasta.

Iniţiatoarea legii este de părere că cei trei vor doar să-şi prezerve libertatea de a fuma pe holurile parlamentului. „Atacul la CCR e un instrument democratic, e dreptul lor s-o facă. Poate e bine să parcurgem toate etapele dezbaterilor şi avizelor, dar, din punctul meu de vedere, nu se susţine un asemenea atac la CCR. E opinia lor, o decizie luată într-o pauză de ţigară pe holurile parlamentului, să conteste această lege. «Unde mai fumăm?» e problema lor «că nu mai putem să scrumăm pe marmura şi pe covoarele parlamentului»", a reacţionat Cristea.

Spre deosebire de o sesizare de neconstituţionalitate emisă de preşedintele României înaintea promulgării legii, atacul la CCR din partea unor parlamentari nu va bloca nici promulgarea nici aplicarea legii, care va putea produce efecte imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Doar în cazul în care judecătorii CCR vor da dreptate, fie şi parţial, petenţilor, prevederile din lege sau, dacă va fi cazul, legea întreagă declarate neconstituţionale îşi vor înceta efectele din momentul publicării deciziei CCR în acelaşi Monitor Oficial.

 

Comenteaza