Gabriel Oprea şi-a dat arama pe faţă. Generalul a recunoscut trocul murdar cu PSD

Gabriel Oprea şi-a dat arama pe faţă. Generalul a recunoscut trocul murdar cu PSD
„Poate că da”, a venit răspunsul liderului UNPR la întrebarea dacă poziţia progresiştilor faţă de numărul de tururi în care ar trebui aleşi primarii la vară depinde de semnarea protocolului cu PSD privind alegerile locale şi parlamentare.

Reacţia fostului ofiţer de intendenţă a venit în urma şedinţei nou constituitului grup parlamentar al senatorilor UNPR, potrivit stiripesurse.ro. Practic justiţiabilul Oprea, apologetul „interesului naţional", a recunoscut public că, în viziunea partiduleţului său (nevalidat încă de vreo confruntare directă cu electoratul), democraţia reprezentativă şi, implicit, veritabilul interes naţional pot juca perfect rolul de monezi de schimb pentru continuarea menţinerii artificiale în viaţă a găştii sale de foşti militari. Culmea, devoalarea jocului murdar făcut de Oprea cu voturile românilor, a venit după ce, deranjat că liderul PSD Liviu Dragnea a preferat să se afişeze cu liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, în locul său, la întâlnirea cu premierul de le Vila Lac 1, i-a comandat purtătorului de cuvânt al partidului, Luminiţa Adam, să spună presei că UNPR ar putea vota în favoarea unui proiect de lege care ar reintroduce votul în două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor.

Practic, Oprea îşi şantajează fostul partid, ameninţându-l că, dacă nu-i tractează din nou grupusculul în parlament, primarii PSD îşi vor vedea fotoliile ameninţate de revenirea la sistemul de vot cu două tururi. Asta deşi liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat deja că, la alegerile locale, organizaţiile vor avea mână liberă în a-şi stabili propriile politici de alianţe, în vreme ce, la alegerile parlamentare, PSD şi UNPR vor merge cu liste comune de candidaţi. Probabil generalul are motivele sale să pună la îndoială vorbele şefului PSD şi vrea să le vadă scrise pe un document ştampilat şi cu iscălitura liderului social-democrat în subsol. Sau poate Oprea e conştient de impotenţa electorală a formaţiunii sale şi vrea locomotivă şi la locale. În momentul redactării textului de faţă, social-democraţii erau puşi în faţa unei alegeri, aparent, extrem de simple: cedează, din nou, şantajului UNPR sau îşi asumă riscul sacrificării câtorva primari în schimbul eliberării de balastul găştii lui Oprea.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, evită să exprime o opinie tranşantă privind continuarea colaborării cu partidul şantajist şi spune că declaraţiile contradictorii ale reprezentanţilor UNPR trebuie privite ca mesaje codate. „În această perioadă fiecare încearcă să-şi maximizeze potenţialul pentru alegerile locale şi fiecare vorbeşte codat. Preşedintele nostru, Liviu Dragnea, a anunţat deja că, la alegerile locale, fiecare organizaţie decide dacă şi cu cine face alianţe, în vreme ce la parlamentare vom merge pe listă comună cu UNPR. Nouă nu ne e frică de alegeri nici într-un tur, nici în două tururi, oricum vom câştiga alegerile locale", a declarat Lăpuşan. Atenţionat asupra faptului că PSD n-are cum câştiga alegerile locale cu două tururi de scrutin la primari, deoarece şeful partidului a spus că, într-o asemenea situaţie, PSD va boicota alegerile, Lăpuşan a respins această ipoteză. „Nu va fi nici un boicot, preşedintele a vrut doar să tragă un semnal de alarmă", a spus Lăpuşan.

Numărul doi la comanda social-democraţilor clujeni, preşedintele executiv al PSD Cluj, deputatul Cornel Itu, crede că presupusa disciplină de fier din partidul militarizat s-ar dovedi a fi făcută din plastilină în cazul în care Oprea ar decide să susţină votul în două tururi de scrutin. „Nu cred că toţi UNPR-iştii vor marşa pe sistemul cu două tururi. Personal cred că un primar bun poate fi ales din primul tur, acolo e adevărul. Turul doi presupune înţelegeri, compromisuri, care nu sunt întotdeauna benefice. În plus, se schimbă, din nou, regula în timpul jocului. E adevărat, şi noi am făcut asta cu ordonanţa 55/2014, dar trebuie să se termine odată pentru totdeauna cu asta, trebuie să fie un moment zero din acest punct de vedere", a afirmat Itu.

Matematica parlamentară spune că o eventuală „trădare" din partea UNPR ar bascula majoritatea în parlament şi, fie că ar fi vorba de un proiect legislativ, fie de o angajare de răspundere din partea executivului, ar trece fără probleme de votul legislativului, singura instituţie care ar mai putea pune piedică revenirii la alegerea primarilor în două tururi la vară rămânând Curtea Constituţională, în urma unei previzibile sesizări din partea PSD. Cele trei formaţiuni care susţin, în momentul redactării acestui articol, păstrarea sistemului cu un singur tur de scrutin sunt PSD, UDMR şi ALDE, care împreună însumează 259 de parlamentari, cu 25 sub cifra 274, care marchează jumătate plus un ul din numărul total de parlamentari. E drept, că, pentru a obţine majoritatea, PNL şi UNPR ar avea nevoie atât de voturile independenţilor (majoritatea fiind membri ai MP, PSRo şi PND, formaţiuni parizane revenirii la sistemul cu două tururi), dar şi de cele 17 voturi ale grupului minorităţilor naţionale, care ar deveni decisive în înclinarea balanţei. Dar, beneficiind de sprijinul explicit al preşedintelui Iohannis, mai mult ca sigur, dacă va garanta realizarea matematică a majorităţii, grupul din jurul PNL se va bucura mai mult ca sigur şi de sprijinul grupului minorităţilor naţionale.

În condiţiile în care, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, guvernul nu poate promova o ordonanţă de urgenţă pe un subiect pe care există un proiect de lege în procedură parlamentară (şi, în acest moment, există două asemenea proiecte), soluţia modificării legii alegerilor locale prin ordonanţă de urgenţă iese din calcul, pentru revenirea la două tururi de scrutin mai rămân doar două căi: adoptarea unui proiect de lege în acest sens sau angajarea răspunderii guvernului pe un asemenea proiect legislativ. Vicepreşedintele PNL, senatorul Alin Tişe crede că cea mai bună soluţie este una intermediară între cele două. „Cele două proiecte din acest moment pot fi blocate la nesfârşit de conducerile celor două Camere. Pe de altă parte, nu cred că guvernul îşi va angaja răspunderea pe acest subiect. Prin urmare, eu cred că varianta cea mai bună ar fi un proiect nou de lege, venit din partea guvernului, pe procedură de urgenţă, care să fie votat de o nouă majoritate", a opinat Tişe. El a admis, însă, că oricând e posibilă o nouă sucire din partea lui Oprea şi a UNPR, care să decidă, în ultimul moment, că nu mai vrea două tururi.

 

Comenteaza