Grupul parlamentar Renew Europe cere Consiliului European să oprească preşedinţia rotativă a Ungariei

Grupul parlamentar Renew Europe cere Consiliului European să oprească preşedinţia rotativă a Ungariei

Liderul grupului liberal din Parlamentul European, Renew Europe, a solicitat Consiliului European să exploreze toate mijloacele pentru a opri preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE de către Ungaria. Solicitarea vine în contextul în care premierul Viktor Orban a efectuat o vizită oficială la Moscova, iar această mişcare a generat critici şi îngrijorări în rândul oficialilor UE.

Valérie Hayer, preşedintele Renew Europe şi un aliat al preşedintelui francez, Emmanuel Macron, a declarat astăzi că „premierul ungar subminează poziţiile adoptate de Uniunea Europeană şi acţionează contrar intereselor noastre şi trebuie să înceteze", notează The Guardian.

„Este timpul să punem frâu preşedinţiei necinstite a Consiliului de către Viktor Orbán", a spus ea, potrivit sursei citate. adăugând:

Hayer a mai adăugat faptul că „,misiunea de pace” – aşa cum a numit-o Viktor Orban – reprezintă o ameninţare la adresa securităţii blocului comunitar şi a condamnat recentele atacuri ale Rusiei asupra unui spital de copii din Kiev. „Comunicarea sa izolată este doar o perdea de fum pentru propriile sale interese şi eşuează lamentabil”, a completat aceasta.

Trei surse au afirmat, pentru Financial Times, că serviciul juridic al UE a informat statele membre că acţiunile lui Orban au încălcat tratatele blocului care interzic orice „măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivelor Uniunii”.

Ungaria a preluat preşedinţia rotativă la 1 iulie pentru o perioadă de şase luni.

Comenteaza