Gușă într-un interviu fulminant pentru NewsIn: Boc nu mai este dependent de Băsescu, ci invers

Gușă într-un interviu fulminant pentru NewsIn: Boc nu mai este dependent de Băsescu, ci invers
În interviul acordat agenției de presă NewsIn, despre Emil Boc, Gușă spune că avut "o atitudine de șahist experimentat" prin mutarea de a renunța la șefia PDL, analistul estimând că, pentru prima oară în cariera sa politică, acesta nu mai este el dependent de Traian Băsescu, ci invers. Potrivit lui Gușă, dacă Boc își va juca bine rolul în continuare, "îl va pune pe Traian Băsescu într-o relație de dependență".

Rep.NewsIn: Vedeți vreun profil de personaj politic care este acum în PDL, care să mai poată fi subordonat lui Traian Băsescu și să aibă șanse de a câștiga președinția partidului?

C.Gușă: Principalul candidat pentru această postură de a câștiga președinția PDL-ului și de a i se subordona în continuare este cel care i s-a subordonat dintotdeauna, respectiv Mihai Răzvan Ungureanu. Dar M.R. Ungureanu nu-și dă seama că nu ar face altceva decât să devină următorul sacrificat pe lista victimelor implicite ale lui Traian Băsescu, care cunoaște astăzi cel puțin trei nume din aceeași generație politică cu Ungureanu - Elena Udrea, Roberta Anastase și Emil Boc, toți trei victime astăzi, imposibil de a mai practica politica într-un mod avantajos pentru ei. Cu o mențiune specială pentru Emil Boc, care i-a pus pe toți în dificultate prin câștigarea mandatului de primar al Clujului și, surpriză pentru mine, prin această mișcare de renunțare de zilele trecute, o mișcare care l-a relevat pe Emil Boc cu o atitudine de șahist experimentat, prima atitudine de acest gen din cariera politică pe care el a avut-o.

Rep.NewsIn: Credeți că mutarea lui Boc face parte tot dintr-o strategie gândită la Cotroceni sau nu Boc mai este acum exponentul strategiilor pregătite la Palatul Cotroceni? A fost forțat Emil Boc de gestul Elenei Udrea să facă și domnia sa pasul înapoi?

C.Gușă: Nu cred. Spuneam că Emil Boc are o atitudine de șahist experimentat pentru că, pentru prima oară în cariera sa politică, nu mai este el dependent de Traian Băsescu, ci Traian Băsescu este dependent astăzi de Emil Boc, fiind primarul cu o simbolistică încărcată a municipiului Cluj-Napoca și practic cel care poate să furnizeze astăzi simpatie, putere sau chiar strategii administrative. Rolul lui Emil Boc, pentru prima dată în cursul relației sale cu Traian Băsescu, a devenit un rol determinant pentru Traian Băsescu și un rol pe care, dacă și-l va juca așa cum ar putea să-l joace un bărbat de 45 de ani, câți are Emil Boc, îl va pune pe Traian Băsescu, așa cum spuneam, într-o relație de dependență. Asta rămâne de văzut, probabil că se va juca pe mai multe tabere. Nu neg faptul că Emil Boc va încerca să fie un soldat disciplinat al armatei băsesciene în prima fază, în schimb mandatul de primar al Clujului nu i-l mai ia nimeni și pe măsură ce lucrurile vor evolua către toamnă sau chiar primăvara anului 2013, el va putea să aibă argumente puternice în interiorul PDL-ului de a prelua un leadership mai important decât cel de azi.

Analistul politic Cozmin Gușă consideră că miza lui Traian Băsescu este ca PDL-ul să nu perceapă că este victima sa și că șeful statului nu se va întoarce în fruntea partidului pe care l-a fondat decât dacă gruparea Blaga va fi cea care va câștiga lupta internă.

 

Etichete
Comenteaza