Guvernul îşi bate joc de victimele francului elveţian

Guvernul îşi bate joc de victimele francului elveţian
Dramei care i-a lovit în plin pe românii cu credite în franci elveţieni, guvernul i-a răspuns cu o soluţie oferită parcă în bătaie de joc: electorata. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a spus că singura soluţie găsită până acum de eminenţele cenuşii ale finanţelor din guvern este extinderea celebrei ordonanţe privind restructurarea creditelor, care practic nu ajută pe nimeni.

În esenţă, electorata presupune, în cazul debitorilor cu venituri mici, reducerea ratei pe o perioadă de doi ani, urmând însă ca, după aceea, sumele neplătite să fie adăugate ratei obişnuite. Cu alte cuvinte, guvernul s-a gândit să „ajute" oamenii cu probleme în plata ratelor la bancă, oferindu-le posibilitatea de a plăti mai puţin timp de doi ani pentru a plăti mai mult după aceea. Potrivit mediafax, care citează surse din sistemul bancar, "electorata" s-a dovedit atât de „atractivă" încât până la începutul acestui an nu apelase nimeni la această aşa-zisă facilitate.

Or, tocmai această „soluţie" a fost oferită de Guvernul României celor peste 75.000 de oameni care au avut proasta inspiraţie să se împrumute în franci elveţieni, pentru a se trezi acum cu ratele bancare dublate. Menţionăm că în Ungaria, apre exemplu, statul a impus creditorilor calcularea ratei în franci elveţieni la un curs de schimb mult mai apropiat de cel din momentul contractării creditului, soluţie care reprezintă cu adevărat o mână de ajutor întinsă victimelor exploziei francului elveţian.

Denominarea creditelor în franci elveţieni a fost obţinută în instanţă şi de debitorii din Croaţia, care au obţinut convertirea creditelor în moneda naţională, la cursul de schimb din momentul contractării acestora, păstrând aceeaşi dobândă.

Comenteaza