Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra Legii descentralizării VIDEO

Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra Legii descentralizării VIDEO
Descentralizarea capătă dimensiuni epopeice în discursul susţinut astăzi de premierul Victor Ponta la asumarea răspunderii pe această lege. Ponta spune că vicepremierul Liviu Dragnea, cel care s-a ocupat de descentralizare, a "dat bătălii importante cu armatele de funcţionari" din ministere, care nu voiau să lase puterea din mâini. Democrat-liberalii nu au participat la şedinţa Parlamentului şi sunt gata să depună o moţiune de cenzură, dacă vor strânge suficiente semnături.

"Intotdeauna a existat o mare reticenta fata de ideea de descentralizare, de a da puteri de la guv catre aut locale, o reticenta aparuta din aparatul birocratic din ministere si Dragnea si ceilalti ministri au dus batalii importante in acesrte zile cu armatele de functionari din ministere care nu vor sa dea nimic din puterile pe care le au. Cred ca ar fi o sol total gresita sa tinem totul la ministerele din Bucuresti, cred ca este o gandire comunista", a spus Victor Ponta.

Potrivit proiectului, descentralizarea va afecta sănătatea, agricultura, mediul, cultura, sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile, bazele sportive şi taberele şcolare. Vor rămâne în subordinea autorităţilor centrale poliţia, agenţii de plăţi şi inspecţia socială, unele porturi fluviale, cinematografele şi grădinile de spectacol.

CE SE DESCENTRALIZEAZĂ
Sursa: proiect de lege
-sănătate
-agricultură
-mediu
-cultură, tineret şi sport
-autorizare şi clasificare în turism
-cluburi şi baze sportive
-tabere şcolare

CE NU SE DESCENTRALIZEAZĂ
Sursa: proiect de lege
-Poliţia
-agenţii de plăţi şi inspecţie socială
-unele porturi fluviale
-cinematografe
-grădini de spectacol

"Guvernul are prea multe atributii, prea multe puetri. Vreau sa intarim autoritatea locala. Asta inseamna mai multe atributii si mai multa responsabilitate. Vreau sa vad cat mai rara pres de CJ care arata spre bucuresti atunci cd au probeleme in localitatile lor", a declarat Ponta.

 

Comenteaza