Impuls de la Curtea Constituțională pentru alegerea primarilor în două tururi

Impuls de la Curtea Constituțională pentru alegerea primarilor în două tururi
Un surprinzător sprijin pentru revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi de scrutin a venit de unde aproape nimeni nu se aştepta, de la preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR).

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a dat de înţeles că o eventuală modificare pe ultimii metri a legii alegerilor locale nu ar întâmpina piedici din partea judecătorilor constituţionalişti. „Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească", a afirmat Zegrean, citat de Mediafax.

El a admis, de asemenea, că nu a existat nicio normă legislativă care să se opună modificării legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înaintea alegerilor, existând doar o opinie în acest sens cu caracter de recomandare şi nu de impunere din partea Comisiei de la Veneţia.

„Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci nu. Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a spus - e o recomandare - că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data legerilor sau un termen mai scurt. Şi noi (CCR - n. red.) am preluat asta, şi am scris asta în decizii, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta. Am dat o decizie cu nişte ani în urmă, în care am spus ce înseamnă afectare, ce înseamnă că poate afecta drepturile", a declarat Zegrean.

În acest moment, în parlament există două proiecte de lege în acest sens. Două sunt formaţiunile politice care, cu certitudine, se vor opune din toate puterile revenirii la sistemul cu două tururi de scrutin: PSD şi UDMR, formaţiunile care ar fi cel mai dezavantajate de revenirea la vechiul sistem. În condiţiile în care PNL s-a manifestat ca un vajnic susţinător al revenirii la sistemul net mai democratic de alegere al primarilor, nu i-ar mai rămâne decât să izoleze PSD şi UDMR pentru a reuşi să impună această modificare legislativă.

Teoretic, acest lucru n-ar trebui să fie prea dificil, în condiţiile în care marile avantajate de sistemul cu două tururi ar fi tocmai partidele mici. O nesperată mână de ajutor ar putea primi liberalii chiar de la social-democraţi. Aflat la cuţite cu ALDE şi în prag de a renunţa şi la alianţa electorală cu UNPR, PSD ar putea arunca cele două partide de partea cealaltă a baricadei. Fără locomotivă electorală, este evident că interesul strategic al UNPR şi ALDE ar fi să se revină la două tururi de scrutin, iar voturile lor ar readuce, fără probleme, democraţia în alegerile locale.

Comenteaza