În trei săptămâni aşteptăm chinezii să liciteze pentru Tarniţa-Lăpuşteşti

În trei săptămâni aşteptăm chinezii să liciteze pentru Tarniţa-Lăpuşteşti
Ministrul Constantin Niţă a anunţat termenul demarării licitaţiei, iar prefectul Gheorghe Vuşcan va înfiinţa un comandament pentru hidrocentrală.

Prezent la Cluj, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat că în maxim trei săptămâni va putea fi lansată licitaţia pentru construirea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Prefectul Gheorghe Vuşcan s-a angajat că săptămâna viitoare va înfiinţa un comandament care se va ocupa cu toate demersurile necesare punerii la dispoziţie a terenului necesar. Investiţia este estimată la 1,5 miliarde de euro.

„Am venit la Cluj şi am discutat cu cei de la Hidroelectrica şi de la Hidroserv să facem în aşa fel încât în două, trei săptămâni să finalizăm caietul de sarcini şi studiile de fezabilitate astfel încât să putem demara licitaţia pentru construirea hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Prefectura, împreună cu cei de la Cadastru şi de la Mediu trebuie să se ocupe de tot ce înseamnă punerea la dispoziţie a terenului: autorizaţii de mediu, exproprieri etc.", a declarat Niţă. Inspirat, probabil, de situaţiile de criză pe care le-a traversat în utlimul timp, prefectul a anunţat înfiinţatea unui comandament pentru hidrocentrală. „De săptămâna viitoare vom înfiinţa un comandament cu reprezentanţi de la cadastru, de la mediu, să stabilim regimul de proprietate al terenului necesar, să realizăm exproprierile să obţinem autorizaţiile necesare, să nu scăpăm această şansă, pentru că nu în fiecare zi vine o companie chineză dispusă să facă o asemenea investiţie. Aţi văzut că a fost şi ambasadorul Chinei la Cluj, o asemenea şansă nu trebuie ratată", a declarat Vuşcan. Suprafaţa de teren necesară construirii hidrocentralei este estimată la 205 ha.

Niţă a explicat că, în ciuda înţelegerii cu reprezentanţii companiei chineze, procedura de atribuire prin licitaţie este impusă de normele europene. „Avem, într-adevăr un memorandum cu partea chineză, dar normele europene ne impun organizarea unei licitaţii, la care ar putea participa şi alte companii interesate. De-a lungul timpului, pentru acest proiect, şi-au exprimat interesul foarte mulţi investitori, dar majoritatea au cerut garanţii guvernamentale, pe care nu le putem oferi, pentru că nu avem de unde. Acesta va fi un proiect fără garanţii de stat", a explicat Niţă. Estimat la 1,5 miliarde de euro, proiectul ar urma să fie executat cu finanţare exclusiv extrabugetară.

La finele lunii noiembrie 2013, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de premierul Chinei, autorităţile române au semnat o scrisoare de confort cu compania chineză Sinohydro Corporation pentru construcţia hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Sinohydro Corporation este o reţea de societăţi de stat din China, cu domenii de activitate în construcţia hidroenergetică. Compania a fost contractor general pentru cea mai mare hidrocentrală din lume, Three Gorges, cu o putere instalată de 18.400 MW.

Hidrocentrala cu pompare de la Tarniţa-Lăpuşteşti ar urma să aibă o putere instalată de 1.000 MW, fiind echipată cu patru grupuri reversibile turbină-pompă de câte 250 MW. Acumularea Tarniţa va constitui, pentru acest proiect, lacul inferior, în vreme ce lacul superior se va realiza pe platoul Lăpuşteşti, la o diferenţă de nivel de 550 de metri şi va avea un volum de 10 milioane mc şi o suprafaţă de 40 ha. Potrivit proiectului, hidrocentrala ar urma să devină operaţională cel târziu în 2020. Realizarea proiectului ar crea aproximativ 3.000 de locuri de muncă, dar e puţin probabil ca de acestea să se bucure românii, ştiut fiind că, în asemenea cazuri, companiile chineze impun prin contract folosirea propriei mâini de lucru.

 

Comenteaza