Încă un scenariu apocaliptic: regionalizarea va federaliza România

Încă un scenariu apocaliptic: regionalizarea va federaliza România
În opinia preşedintelui Traian Băsescu, proiectul regionalizării României elaborat în labora-toarele palatului Victoria, va pune în pericol caracterul unitar al statului român. Reprezentanţii puterii spun că Băsescu nu face altceva decât să se mai bage în seamă.

„Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali cu o autonomie largă, statul se transformă în stat federal. Deci, mare grijă, domnilor politicieni, la ce faceţi cu regionalizarea, că România este stat unitar. (...)Auzeam un foarte inventiv om politic, după anunţarea referendumului, care explica cum Camera superioară va fi destinată, dedicată, regiunilor. Păi îl informez pe acest domn politician că este primul pas spre federalizarea ţării", a afirmat Băsescu într-o emisiune televizată, citat de Mediafax. El a contestat şi păstrarea structurilor administrative judeţene. „Părerea mea este că noi vedem regionalizarea exact în sens invers a ceea ce spuneam mai înainte legat de simplificarea statului. Regionalizarea, aşa cum este dezbătută, nu va face decât să mai introducă un etaj intermediar între guvern şi administraţiile locale şi anume etajul regional. Or, în viziunea mea, regionalizarea trebuia să simplifice statul şi costurile de funcţionare a statului. Deci, administraţia la nivel judeţean trebuia să dispară, chiar dacă în interiorul regiunilor menţinem numele judeţelor", a spus Băsescu.

 

În opinia şefului social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, Băsescu aruncă petarde ca să-şi mai amintească lumea de el. „Proiectul regionalizării este cel mai important proiect al României din ultimii 23 de ani. Normal că vor mai apărea şi bruiaje, numai că PDL şi Traian Băsescu n-ar trebui să fie foarte vocali, pentru că au avut posibilitatea, când au fost la putere, să facă regionalizare şi tot ce era necesar ca România să prospere, în schimb, ei au generat criza economică şi socială. Ce spune Băsescu sunt vorbe aruncate pentru a mai atrage atenţia opiniei publice asupra sa, nici vorbă de federalizare. Avem imperioasă nevoie de regionalizare, de autonomie la nivel regional, pentru ca România să se dezvolte mult mai bine. Guvernul şi parlamentul vor rămâne tot la Bucureşti, tot acolo va fi capitala Românie, doar că vom transfera mult mai multe pârghii de decizie la nivel regional", a explicat Lăpuşan.

 

Comenteaza