Ioan Rus revine la vârful PSD cu un ultim proiect: regionalizarea

Ioan Rus revine la vârful PSD cu un ultim proiect: regionalizarea
Fostul ministru urcă prima treaptă spre „tronul” de guvernator regional: candidează pentru funcţia vicepreşedinte PSD pentru regiunea de N-V

După aproape cinci ani de la demisie, Ioan Rus se pregăteşte să revină în funcţia de vicepreşedinte PSD. El va răspunde de regiunea de Nord-Vest şi va fi ales doar de delegaţii la congresul PSD din cele şase judeţe componente. Anunţul a fost făcut, la Conferinţa Judeţeană a PSD Cluj, de liderul PSD Bihor, Ioan Mang, şi de europarlamentarul Corina Creţu, confirmat de Remus Lăpuşan, nu şi de Rus, care nu a pomenit nimic despre această candidatură şi a refuzat să facă declaraţii presei.

„Organizaţia PSD Bihor, ca şi toate organizaţiile ardelene vor susţine candidatura domnului Ioan Rus la funcţia de vicepreşedinte, la congresul din aprilie", a anunţat preşedintele PSD Bihor, fostul ministru Ioan Mang, invitat la alegerile din PSD Cluj. Informaţia privind candidatura lui Rus a fost reluată de europarlamentarul Corina Creţu. „Transilvania, Clujul a avut doi miniştri, pe domni Marga şi Rus. Din păcate acum nu mai aveţi nici un ministru, dar, odată cu venirea lui Ioan Rus vicepreşedinte, Clujul va participa din nou la luarea deciziilor la nivel naţional", a spus Creţu. Surprinzător, Rus nu a făcut nici o referire la această candidatură în discursul pe care l-a ţinut în faţa delegaţilor la conferinţă. De altfel, cunoscut drept unul dintre cei mai spumoşi oratori, Rus a surprins întreaga asistenţă când a venit cu un discurs destul de tern, citit de pe nişte foi. A precizat că procesul regionalizării României e ultimul proiect la care participă.

La sfârşitul manifestării Rus a refuzat să stea de vorbă cu presa, aşa că, pentru a afla detalii despre candidatura sa, a trebuit să apelăm la proaspăt realesul preşedinte al PSD Cluj, Remus Lăpuşan. „La acest congres s-au introdus opt noi funcţii de vicepreşedinţi regionali, care nu vor fi aleşi de întreg congresul, ci doar de delegaţii din judeţele componente ale regiunii în cauză. Domnului Rus i s-a propus şi a acceptat să candideze pentru funcţia de vicepreşedinte al regiunii de Nord-Vest, funcţie pentru care vor vota doar delegaţii din cele şase judeţe, respectiv Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş", a explicat Lăpuşan. El a precizat că omologii săi din celelalte cinci judeţe au promis că vor sprijini candidatura lui Rus, ceea ce înseamnă că acesta este ca şi ales. „Analizaţi voi", a răspuns Lăpuşan când a fost întrebat dacă funcţia pe care o va prelua Rus este primul pas spre scaunul de guvernator al regiunii. Pe lângă rezoluţia privind sprijinirea candidaturii lui Rus, Conferinţa Judeţeană a PSD Cluj a adoptat alte trei rezoluţii similare privind sprijinirea candidaturilor lui Dan Şova, Corina Creţu şi Nicu Bănicioiu tot la funcţii de vicepreşedinţi.

Formalitate la alegerile din PSD Cluj

Aşa cum ZIUA de CLUJ anunţa încă de ieri, alegerea noii conduceri judeţene a PSD a fost o simplă formalitate. În condiţiile în care n-a existat concurenţă pe nici o funcţie, pentru operativitate, conducătorul şedinţei, Dan Şova, a propus ca alegerile să se facă prin vot deschis, prin ridicare de mână. În aceste condiţii, începând cu funcţia de preşedinte al organizaţiei şi încheind cu lista delegaţilor la congresul din aprilie, totul s-a votat pe bandă rulantă şi în unanimitate, totul durând maxim 15 minute, cel mai mult timp mâncând citirea listelor de nume pentru diferite organisme de conducere colective, votate la grămadă. Aşa cum anticipam de ieri, Remus Lăpuşan şi-a păstrat funcţia de preşedinte PSD Cluj, tot aşa cum Cornel Itu şi-a conservat funcţia de prim-vicepreşedinte, Ioan Oleleu, funcţia de secretar general, iar Dan Canta, cea de trezorier.

 

Comenteaza