News alert Iohannis: Nu mi-e teamă de niciun fel de încercare de suspendare

Iohannis: Nu mi-e teamă de niciun fel de încercare de suspendare
Klaus Iohannis | Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat marţi că nu îi este teamă de niciun fel de încercare de suspendare a sa din funcţie, precizând că nu există niciun motiv pentru acest lucru.


"Am observat că foarte mulţi sunt preocupaţi de suspendare. Pot să vă spun că eu nu. Nu există niciun motiv de suspendare şi nu mi-e teamă de niciun fel de încercare de suspendare", a precizat Iohannis, la Palatul Cotroceni, întrebat cum comentează faptul că unul dintre liderii PSD a susţinut că este dispus să strângă semnături pentru suspendarea şefului statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aşteaptă motivarea CCR referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, afirmând însă că procurorii nu trebuie să fie ”controlaţi politic” şi că aceştia sunt sub autoritatea, nu în subordinea ministrului Justiţiei.

"Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă la momentul acesta pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă. Această decizie a Curţii aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului şef DNA. În realitate, însă, sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, Statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic. Procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi, în România, ca stat, trebuie să asigure independenţa procurorilor pentru a garanta o justiţie independentă”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că potrivit Constituţiei procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului.

”Eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorului este extrem de dificilă. Autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor, în niciun caz, în absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci oricine şi orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a asdăugat şeful statului.

 

Comenteaza