Kelemen, UDMR:Declaraţiile iresponsabile amplifică sentimentul antimaghiar, noi rămânem să curăţăm terenul

Kelemen, UDMR:Declaraţiile iresponsabile amplifică sentimentul antimaghiar, noi rămânem să curăţăm terenul
"Declaraţiile iresponsabile" amplifică sentimentul "antimaghiar", iar politicienii nu trebuie "să se joace cu focul", spune liderul UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căruia afirmaţiile lui Vona Gabor şi Traian Băsescu sunt "dăunătoare" în aceeaşi măsură, maghiarii rămânând "să cureţe terenul".

Preşedintele UDMR, clujeanul Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Şcoala de vară a tinerilor din judeţul Covasna, care se desfăşoară la tabăra de tineret de la Pădureni, că foarte multe acţiuni şi mai ales "declaraţiile iresponsabile" au amplificat "atmosfera antimaghiară", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Foarte multe acţiuni şi mai ales declaraţii iresponsabile au amplificat acest sentiment, iar noi credem că nu trebuie să ne jucăm cu focul, mai ales când astfel de declaraţii sunt făcute de oameni care au funcţii importante într-un stat, de la şeful statului până la liderii opoziţiei dintr-un alt stat, întrucât, odată declanşat un astfel de val, este foarte greu de oprit", a spus Kelemen.

În opinia preşedintelui UDMR, o criză economică poate provoca sentimente naţionale puternice, în acest caz antimaghiare, însă politicienii ar trebui să fie preocupaţi de oprirea acestor sentimente.

"Desigur, şi criza economică provoacă de foarte multe ori un sentiment naţional mai puternic, în cazul nostru unul antimaghiar, dar fiecare politician, fiecare om de stat, de la şeful statului până la ultimul om politic, ar trebui să fie preocupat de oprirea unui eventual sentiment antimaghiar, fiindcă altfel vom ajunge în situaţia în care conflictul între români şi maghiari va fi foarte amplificat şi nu dorim acest lucru", a spus Kelemen.

Acesta a adăugat că UDMR a condamnat declaraţiile lui Vona Gabor, dar consideră "la fel de dăunătoare" şi poziţia preşedintelui Traian Băsescu, care a spus că România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei.

"Am condamnat şi declaraţiile lui Vona, făcute într-o tabără de vară în Harghita, dar la fel de dăunătoare sunt şi declaraţiile preşedintelui Băsescu privind punerea la punct a Ungariei şi asumarea leadership-ului pentru o astfel de iniţiativă. O astfel de declaraţie din partea şefului de stat e un lucru extrem de dur şi extrem de grav", a spus preşedintele UDMR.

Totodată, Kelemen a spus că UDMR consideră că "ar fi timpul" unei întâlniri bilaterale între şefii de stat şi de guverne din România şi Ungaria, având în vedere că nu s-au mai întâlnit de câţiva ani, neexistând un dialog bilateral.

"În comisiile de specialitate poate că se întâlnesc, dar e prea puţin. La nivelul liderilor politici parcă în ultimii ani acest lucru a fost pus în paranteză, nu se prea întâlnesc şi nu cred că e benefic pentru România şi pentru Ungaria. Cel mai grav este că, dincolo de declaraţii, rămânem cu problemele noastre pe care noi trebuie să le rezolvăm, noi trebuie să curăţăm terenul după declaraţiile făcute în arşiţa verii", a afirmat liderul UDMR.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român "îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei".

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: "Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat".

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.

El a susţinut că Ungaria a devenit "în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune", adăugând că politica Budapestei a început să creeze "dificultăţi".

"România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a continuat Băsescu.

Etichete
Comenteaza