Lászlo Borbély, la Cluj: Trebuie să profităm, anul viitor, că avem preşedinţia UE, dar trebuie să ne facem lecţiile

Lászlo Borbély, la Cluj: Trebuie să profităm, anul viitor, că avem preşedinţia UE, dar trebuie să ne facem lecţiile
| Foto: cotidianul.ro

România trebuie să fie pregătită să profite cât mai mult de pe urma experienţei deţinerii preşedinţiei Uniunii Europene, în prima jumătate a anului viitor, dar pentru aceasta "trebuie să îşi facă lecţiile", consideră coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Lászlo Borbély.

Acesta a fost prezent vineri, la Cluj, pentru o ultimă întâlnire regională din seria celor în care a prezentat activitatea departamentului pe care îl conduce în mai multe oraşe din ţară.

În opinia acestuia, România ar avea foarte mult de câştigat, şi pe plan internaţional şi pe plan naţional, de pe urma deţinerii preşedinţiei.

"Noi trebuie să avem şi o dimensiune de ţară, dar trebuie să profităm şi de preşedinţia României. (...) Anul viitor vom avea o întâlnire pe parteneriat, anul viitor cam în luna aprilie, sper la nivel ministerial, dar şi societatea civilă să fie prezentă, UE - Balcanii de Vest - Parteneriatul Estic şi câteva ţări din Asia Centrală. Deci, iată, că noi trebuie să profităm anul viitor că avem preşedinţia, dar până atunci trebuie să ne facem lecţiile", a spus consilierul de stat.

Acesta a explicat că, în perioada următoare vor exista câteva momente în derularea cărora România va avea un important rol de decizie asupra unor acţiuni care vor avea impact internaţional.

"În momentul de faţă, Uniunea Europeană are un punct de vedere, dar nu are cuantificat cam ce va face în ceea ce priveşte Agenda 2030. Şi până în toamnă Comisia va pregăti un document de reflecţie şi anul viitor, chiar în tipul preşedinţiei (n.r. - noastre a) Uniunii Europene, trebuie să facă un raport către forumul politic de nivel înalt de la New York, din 2019. Deci, iată, în timpul preşedinţiei, noi, fără niciun fel de partizanat, evident e bine pentru România, dar noi vom fi cei care vom finaliza acest raport. Deci noi trebuie să profităm de faptul că va fi primă analiză a ceea ce s-a făcut din 2015 până în 2019", a spus Borbély.

Fostul ministru mai consideră că deţinerea preşedinţiei UE ar putea, pe de altă parte, să aducă beneficii şi în rândurile societăţii româneşti, în sensul că o imagine bună a ţării noastre poate ajuta la dezvoltarea unei stări de spirit pozitive, care să îi determine pe români să fie mai creativi în găsirea soluţiilor cu care se confruntă, în diverse domenii. Referindu-se strict la dezvoltarea durabilă, Borbély a spus că în urma întâlnirilor regionale pe care le-a avut a observat că oamenii sunt capabili de o schimbare a mentalităţii.

"Ce concluzii pot să trag după aceste întâlniri este că am pornit o mişcare a dezvoltării durabile. Oamenii au început să se gândească: eu sunt undeva la o instituţie deconcentrată, ce aş putea să fac eu acolo unde lucrez să merg pe baza acestor 17 principii (n.r. - care au fost stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru orizontul de timp 2030), să văd, din acestea 17 care ţine de domeniul meu", a mai spus Lászlo Borbély.

Consilierul de stat a participat vineri la o întâlnire cu reprezentanţii mediului universitar şi ai instituţiilor locale din regiunea de Nord-Vest. La eveniment au participat şi prefectul de Cluj, Ioan Aurel Cherecheş şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vákár István. 

Comenteaza