Legile Justiţiei | Partidele politice, convocate la Cotroceni pe tema raportului Comisiei de la Veneţia

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări, miercuri, pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei, a informat Administraţia Prezidenţială.
„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 22 octombrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei.”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, remis MEDIAFAX.
Programul consultărilor va fi următorul:
Miercuri, 24 octombrie 2018
Ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD)
Ora 15:30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
Ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
Ora 16:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
Ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
Ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Administraţia Prezidenţială precizează că fiecare delegaţie poate fi formată din maximum cinci persoane.
Discuţiile vin în contextul avizului Comisiei de la Veneţia şi a criticilor aduse de această instituţie cu privire la OUG privind legile justiţiei şi Codurile Penale.
De altfel, preşedintele Klaus Iohannis a cerut, vineri, demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, ca urmare a criticilor forului european.
"Sub pretextul implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia în cuprinsul Ordonanţei de Urgenţă 92/2018, a inclus prevederi fără nicio legătură cu acestea, ba chiar contrare lor, de natură să sporească îngrijorarea partenerilor europeni. Preşedintele României menţionează că acesta este un nou episod dintr-un lung şir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie", se arăta într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, remis vineri presei.
Comisia de la Veneţia recomandă României să reanalizeze sistemul de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt
Comisia de la Veneţia îndeamnă România "să reanalizeze propunerea de înfiinţare a unei structuri separate a Parchetului pentru investigarea delictelor comise de judecători şi procurori". "Acţiunea de a recurge la procurori specializaţi, dublată de garanţii procedurale eficiente pare a fi o alternativă adecvată în această privinţă", precizează Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia Veneţia), un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).
În plus, în raport se recomandă reexaminarea motivelor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi "abandonarea definitivă" a schemei de retragere anticipată din activitate, "dacă nu pot fi oferite garanţii că nu vor exista efecte adverse asupra funcţionării sistemului".
România trebuie "să se asigure că măsurile propuse pentru «monitorizarea» magistraţilor se bazează pe criterii specificate clar şi sunt cuplate cu garanţii procedurale adecvate şi cu dreptul de a face apel într-o instanţă judiciară"; de asemenea, "trebuie identificate modalităţi de consolidare a mecanismelor de supraveghere a serviciilor de informaţii", subliniază Comisia de la Veneţia.
Raportul Comisiei de la Veneţia se referă la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. Modificările aduse pachetului de legi din justiţie au fost contestate de acelaşi for şi în luna iulie, în raportul preliminar.
În avizul adoptat vineri, Comisia de la Veneţia a exprimat preocupare şi faţă de proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România. Instituţia arată că modificările afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie.