Legislație simplificată pentru producătorii locali mici din satul românesc

Legislație simplificată pentru producătorii  locali mici din satul românesc

Social democratul clujean Ioan Oleleu a precizat că a inițiat un Ordin la nivelul Autorității Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) care vine în sprijinul micilor producători, pentru ca unitățile de capacitate mică să se poată autoriza și înregistra mai ușor. 

„Gospodăria țărănească – de la consumul propriu la afacerea de familie, acesta este principiul Ordinului care a intrat pe circuit la ANSVSA, o autoritate care are rolul la nivel național de reglementare a tot ce funcționează în piață pe domeniul producției pentru a avea alimente sigure.

Am făcut un crez din dezvoltarea satului românesc prin simplificarea legislației în domeniu, astfel că astăzi unitățile de capacitate mică au condiții foarte flexibile pentru a se autoriza, pentru a se înregistra. Mai mult, unitățile – în special din domeniul procesării laptelui dar și cele de abatorizare de capacitate mică, se pot înregistra din punct de vedere sanitar-veterinar fără să fie nevoie să îndeplinească toate condițiile stipulate în regulamentele UE, se pot înregistra și pot comercializa, pot vinde pe piață produse chiar dacă nu sunt constituite în formă juridică.

În baza carnetului de comercializare și a atestatului de producător pot să obțină această înregistrare din punct de vedere sanitar veterinar să își vândă produsele respective.

Modelul pe care l-am propus prin Ordinul respectiv este unul foarte simplu: din gospodăria țărănească, produsele procesate pot să ajungă către consumatori. Este nevoie de o procedură foarte simplă, pe modelul punctului gastronomic local (care este un alt proiect pe care l-am inițiat din 2017). Am propus în primă fază, în dezbatere publică, o cantitate de 800 de kilograme și pe o rază de distribuție în județ. Însă în condițiile în care într-o comunitate se dorește ca acea comunitate să plece mai departe și cantitățile să fie mai mari, oamenii de acolo au posibilitatea de asociere. Încurajăm asocierea. Unul singur nu va face niciodată performanță și nu va reuși să intre în lanțurile și rafturile supermarketurilor.

(...) Simplificarea legislației care guvernează funcționarea unităților de capacitate mică este un pas important pentru a avea cât mai multe unități de producție. Îmi propun ca viitor parlamentar de a legifera colectarea produselor primare și procesate din gospodăria țărănească pentru ca acestea să poată fi comercializate fără restricții, inclusiv în supermarketurile de la nivel național.

Provocarea majoră după această propunere legislativă este să vedem aceste produse în lanțurile supermarketurilor”, a declarat Ioan Oleleu, în cadrul unei conferințe de presă.

El a mai explicat că nu este vorba de birocrație aici, ci de o propunere legislativă istorică de la care nu s-ar fi așteptat niciodată că poate fi realizată. Practic, a mai explicat Oleleu, este o derogare de la tot ce înseamnă condiții generale și specifice impuse de rgulamentele UE pentru a veni în sprijinul satului românesc.

Social democratul a mai subliniat că în perioada următoare are în vedere să continue o inițiativă la care a lucrat de când era vicepreședinte al Consiliului Județean, mai exact să inventarieze oportunitățile de dezvoltare din fiecare comunitate din județ. „Trebuie să se le arătăm(micilor producători – n.red) modele de succes și care sunt condițiile minime pentru a funcționa aceste comunități. Ne propunem un dialog cu asociațiile de profil la nivel național în condițiile în care avem propuneri de a îmbunătăți această prevedere legislativa”, a completat Ioan Oleleu.

Mai mulți primari și producători locali prezenți la discuții au accentuat nevoia diminuării birocrației actuale și și-au declarat susținerea totală față de simplificarea legislației: ”Am făcut această solicitare acum doi ani, în urma discuției cu vicepreședintele și producătorii din comună, să se poată înregistra și să nu mai fie nevoie de a fi constituiți în formă juridică pentru a-și vinde produsele procesate acasă. Mă bucur că azi, această inițiativă a producătorilor, va duce la susținerea proiectelor mici, a gospodăriilor din localități. Voi susține proiectul în continuare”, a afirmat Paul Cecan, primar Vultureni.

Producătorii au avut ocazia să-și exprime îngrijorările și să propună măsuri care ar putea facilita activitatea lor.

”Mă bucur, am fost un inițiator al acestui proiect pentru a pune pe raft produsele care sunt procesate în gospodăriile proprii, îl voi susține în continuare, pentru că nu avem capacitatea astăzi de a ne face unități de capacitate mare în mediul rural. Este o gură de oxigen foarte importantă, la care nu ne-am așteptat, ne bucurăm că avem o astfel de oportunitate” a declarat Petru Nădășan, producător local din Vultureni.

Un alt producător local, Mircea Baciu, din Jucu de Mijloc a mărturisit: ” Zilele trecute am fost controlat de polițiști din piață care mi-au confiscat un borcan de zacuscă. Aștept cu nerăbdare să pot să vând din gospodăria mea! Nu mai vreau sa arunc cantități mari de produse deoarece nu le pot comercializa!”

 

Comenteaza