Libertatea cuvântului, până la uşa partidului

Libertatea cuvântului, până la uşa partidului
PSD şi PDL au acţionat recent împotriva “delictelor de opinie” din propriile rânduri. Politicienii consideră obligatorie disciplina de partid.
După ce PSD i-a “tăiat microfonul” lui Mircea Geoană pentru şase luni, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PDL a decis să interzică propriilor demnitari orice ieşire publică împotriva liniei partidului. Liderii politici clujeni susţin punerea libertăţii de exprimare între paranteze atunci când e vorba de partid.

Cu excepţia UDMR, care nu este partid politic, toate celelalte formaţiuni politice parlamentare au prevăzută în statut interzicerea declaraţiilor publice împotriva conducerii partidului sau contrare deciziilor forurilor conducătoare. Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, susţine că libertatea de exprimare se exercită doar între pereţii partidului. “Câtă vreme accepţi să faci parte dintr-un partid, accepţi şi regulile interne ale partidului. Există libertate de opinie în interiorul partidului, dar nu comentezi deciziile în spaţiul public. Dacă nu-ţi convin, eşti liber să pleci”, a explicat Buda. El consideră decizia BPN de luni seară necesară PDL. “Nu mai putem accepta asemenea derapaje de la colegi paraşutaţi pe listele PDL”, a susţinut Buda.

Şi liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, defineşte limitele libertăţii cuvântului în politică. “Partidul are o linie pe care îşi desfăşoară activitatea. Pe acea linie oricine poate veni cu propuneri şi puncte de vedere. Dar, dacă am decis că intrăm la guvernare după alegeri, nu mai discutăm cum să intrăm mâine la guvernare. Acum lucrăm la programul alternativ de guvernare şi oricine poate veni cu proiecte, poate exprima puncte de vedere, dar, după ce se adoptă o linie, trebuie respectată la orice nivel. Să nu uităm că principalii noştri adversari politici sunt PDL şi Băsescu şi Boc. Nu putem unii să ne batem cu ei, iar alţii să stea la masă şi să negocieze cu ei”, a precizat Lăpuşan.

În opinia şefului liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, libertatea prea mare de exprimare ar dăuna electoral. “În toate partidele e o regulă: atunci când există o decizie a unui for, trebuie respectată. Poţi critica, poţi lansa alte idei, dar în interiorul partidului. Un partid este o armată care se supune unei anumite politici. Dacă fiecare ar spune ce-i trece prin cap, ce ar mai percepe electoratul?”, a afirmat Nicoară.

Liderul UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila, spune că, pentru membrii Uniunii, a nu-şi spăla rufele în public este o regulă nescrisă. “Într-adevăr, noi nu avem o asemenea interdicţie în statut, mai mult, avem platforme, iar acesta este avantajul Uniunii. La noi toţi îşi pot da cu părerea şi există discuţii până se ia decizia, dar apoi o respectă toată lumea. La noi nu aţi auzit astfel de ieşiri publice. Totuşi, eu cred că e prea multă democraţie în UDMR”, a declarat Laszlo.

Opinia unui “scandalagiu”

Contestatar al multor decizii aparţinând liderilor propriului partid, Vasile Dâncu aprobă hotărârile PSD şi PDL. “Eu am avantajul că, de fiecare dată când am făcut scandal, istoria şi alegerile mi-au dat dreptate, chiar dacă asta nu m-a ajutat prea mult în luptele cu conducerea de atunci a partidului. Disciplina de partid este necesară, dar nu trebuie să fie imbecilă. E normal să respecţi deciziile partidului, dar a interzice dreptul de a comenta e o prostie”, crede Dâncu.

El consideră totuşi justificată sancţionarea lui Geoană. “Nu e o simplă polemică între Geoană şi Ponta, ci Geoană a lansat o strategie laterală deciziei BPN, alături de PNL. Este explicabilă această interdicţie pentru a respecta linia partidului, nu pentru a nu vorbi, fiindcă în PSD în ultimii ani se poate vorbi”, apreciază Dâncu.

În cazul PDL el consideră că a fost necesară reintroducerea disciplinei. “În PDL, situaţia e diferită, eu nu înţeleg ce strategie are. Pe de o parte, este echipa oficială, care spune că sacrificiile pentru România sunt mai importante decât voturile, şi altă echipă, care cere, populist, să se dea satisfacţie maselor şi îl acuză pe Boc de prejudicierea partidului. Dialogul demagogic între cele două aripi îi va face să piardă pe termen lung şi mediu. În plus, acolo e şi un joc de competiţie internă, că vine congresul. Cred că PDL trebuie să-şi contureze o linie şi aici trebuie disciplină”, a opinat Dâncu.

Comenteaza