Liderii PSD Cluj propun regionalizarea partidului

Liderii PSD Cluj propun regionalizarea partidului
Descentralizare reală, vicepreşedinţi regionali, maximum două mandate pe aceeaşi funcţie şi cotizaţii mai mari pentru aleşi sunt propunerile pentru congresul din toamnă.
Peste două luni, în 16 octombrie, PSD va avea al doilea congres în 2010. Scopul era modificarea statutului, dar ulterior a fost inclusă şi adoptarea unui program de guvernare, iar Victor Ponta şi-a anunţat disponibilitatea de a-şi pune mandatul la bătaie. Clujul îşi menţine susţinerea pentru Ponta.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, nu consideră necesar un nou vot pentru funcţia de şef al partidului. “Ar trebui să avem alte priorităţi decât alegerea preşedintelui. L-am ales în februarie, avem o echipă de conducere care trebuie acum sprijinită să facă performanţă”, a declarat Lăpuşan. În opinia sa, noul statut va trebui să prevadă vicepreşedinţi zonali. “Fiecare zonă a ţării trebuie să fie reprezentată de câte un vicepreşedinte, să nu se mai repete ce s-a întâmplat la ultimul congres, când noi, cei din Transilvania, am rămas fără nici un vicepreşedinte”, a explicat Lăpuşan. El crede că va trebui stabilit dacă este necesară funcţia de preşedinte executiv.

“Acum se vorbeşte doar despre descentralizare, dar trebuie mult mai bine definită în statut, stabilite mult mai clar atribuţiile decizionale la nivel local”, a adăugat Lăpuşan. “Dacă Ponta are susţinere şi dacă echipa poate lucra cu el, n-ar trebui o nouă alegere. Nu cred că e cazul de o nouă alegere”, a opinat şeful organizaţiei municipale, Mircea Jorj. El consideră necesară adaptarea structurii organizatorice a partidului la noua legislaţie electorală, în sensul înfiinţării de organizaţii pe structura colegiilor uninominale, şi vrea organizaţii locale “mai flexibile şi cu un grad mai mare de autonomie”.

“Cred că responsabilitatea noastră, ca principal partid al României, este uriaşă. Trebuie să dovedim că suntem o alternativă viabilă la guvernare”, a spus senatorul Alexandru Cordoş. El militează pentru vicepreşedinţi regionali şi coborârea deciziei politice la filiale. “Organizaţia trebuie să aibă cuvântul decisiv în privinţa sancţiunilor”, a explicat Cordoş. El mai vrea creşterea vechimii minime în partid pentru accederea la unele funcţii şi o putere mai mare de decizie pentru aleşii partidului. “Ar trebui să fie membri de drept în organele de conducere a partidului şi ar putea avea chiar un for de decizie numai al lor”, propune Cordoş.

Deputatul Cornel Itu consideră că nu e nevoie de o nouă competiţie pentru preşedinţie. “Trebuie să construim, să ne concentrăm pe guvernare, să dăm jos guvernul acesta incompetent, care duce ţara la dezastru”, a apreciat Itu. El vrea să limiteze prin statut numărul de mandate ale consilierilor. “Consilierilor locali şi judeţeni ar trebui să li se permită maxim două legislaturi, după care fie avansează la consilieri judeţeni sau parlamentari, fie nu mai candidează, pentru că trebuie să oferim în permanenţă şanse oamenilor noi”, a explicat Itu. El vrea să interzică social-democraţilor aleşi consilieri judeţeni să ocupe funcţii de membri în consilii de administraţie sau şefi ai instituţiilor deconcentrate, care ar trebui oferite altor membri PSD. De asemenea, şefii partidului ar urma să plătească o cotizaţie mai mare decât a simplilor membri, al cărei cuantum se va majora prin creşterea funcţiei.


Comenteaza