Mai are viitor politic Traian Băsescu?

Mai are viitor politic Traian Băsescu?
Predecesorii postdecembrişti ai lui Traian Băsescu şi-au încheiat, mai de voie, mai de nevoie, odată cu mandatele prezidenţiale, şi carierele politice. După ce a stat aproape două luni să-şi lingă rănile şi să-şi crească nepoţeii, fostul preşedinte a revenit în viaţa politică şi a trasat primele sarcini unui PMP fără Elena Udrea.

În 2000, avea 61 de ani, nici nu-şi încheiase încă primul mandat prezidenţial şi Emil Constantinescu îşi anunţa public decesul politic. Avea să tragă după el în „groapă" şi partidul lui Iuliu Maniu, PNŢCD. La finele lui 2004, când îşi lua adio de la palatul Cotroceni, Ion Iliescu avea 74 de ani şi încă era consecvent propriei afirmaţii, potrivit căreia avea să iasă din politică doar cu picioarele înainte.

După doar câteva luni chiar aşa avea să se întâmple, chiar dacă în sens figurat. Iliescu a fost executat politic de Grupul de la Cluj, care a reuşit să-i blocheze drumul spre o nouă preluare a PSD, punându-l în fruntea partidului pe cel care era privit drept soluţia reformistă, Mircea Geoană. Din acel moment, practic Ion Iliescu n-a mai contat în politică.

Traian Băsescu are doi ani în plus faţă de vârsta la care a capitulat Constantinescu, dar cu 11 ani mai puţin decât avea Iliescu la părăsirea Cotrocenilor, prin urmare, cel puţin din punct de vedere biologic, pare mai îndreptăţit decât predecesorul său să considere că mai are lucruri de spus şi de făcut în politica românească.

După o vacanţă în familie de aproximativ o lună şi jumătate, Băsescu a revenit în viaţa politică la congresul creaţiei sale politice, PMP, cu un discurs care n-a adus absolut nimic nou. Despre şansele pe care le mai are fostul preşedinte să mai producă emoţii semnificative în electorat, să mai conteze în jocul politic, vorbesc, pentru ZIUA de CLUJ, doi importanţi sociologi clujeni.

Membru important al „plutonului de execuţie" din 2005, retras între timp din politică, Vasile Dâncu apreciază că Băsescu nu şi-a ales cel mai fericit moment pentru a „reveni la viaţă". „Nu e momentul cel mai propice să se relanseze nici PMP, nici Traian Băsescu, în momentul în care o parte din fosta elită a PDL în frunte cu Elena Udrea are problemele pe care le are. Traian Băsescu a ieşit mai degrabă să testeze terenul, să palpeze rezonanţa publicului. După ce va trece perioada de adaptare la noul său statut, va ieşi să facă politică şi să nu uităm că el a câştigat în orice moment politic.

Cred că va încerca, dacă va şi reuşi nu putem şti acum, viitorul în politică e ca o gaură neagră. Cu siguranţă va avea parte de un baraj media şi vechii săi adversari politici. Când a plecat de la Cotroceni avea un grad de încredere de 20%, fără ca asta să însemne şi intenţie de vot. Această ieşire s-a vrut a fi şi un semnal pentru băsişti, să-i ţină aproape, să le arate că nu e terminat", a apreciat Dâncu.

În schimb, Ioan Hosu îi prevede lui Băsescu o traiectorie politică similară celor de care au avut parte predecesorii săi după încheierea mandatelor. „Cel mai probabil Traian Băsescu îşi va păstra bazinul electoral actual, dar curente majoritare, care să conteze nu va mai putea crea. În plus, scandalul Elena Udrea închide orice discurs al celor asociaţi ei în PMP. Pe poveştile generate de Elena Udrea se poate bricola foarte mult şi se va întâmpla acest lucru, spre deosebire de Adrian Năstase, care a avut dosarele „Mătuşa Tamara", „Trofeul Calităţii", care s-au închis şi gata.

În schimb, Elena Udrea nu-şi face doar ei rău ci şi celor care i-au fost asociaţi politic, iar în 2016 va conta acest scandal, pentru că adversarii politicii vor avea grijă să-l reamintească. După trei ani s-ar mai fi uitat, dar după numai un an, în 2016, nu. Ce se întâmplă zilele acestea este practic o relaţie MCV - proiecte politice, MCV - Uniunea Europeană, MCV - Justiţie şi asta nu va trece. Nu cred că vom mai avea emţii majore la discursurile lui Băsescu, aşa cum nu ne-au mai mişcat nici Iliescu, nici Constantinescu după ce au plecat", a opinat Hosu.

 

Comenteaza