Mai multe ore de sport în școli! Deputatul Lăpușan: „Mulți elevi sunt scutiți medical fără un motiv real”

Mai multe ore de sport în școli! Deputatul Lăpușan: „Mulți elevi sunt scutiți medical fără un motiv real”

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a susținut o declarație politică în care a atras atenția asupra importanței practicării sportului în școli, în condițiile în care nu se mai prea pune preț pe această discplină, iar orele de sport sunt tot mai puține.

˝În prezent, elevii de liceu din România beneficiază de doar o oră de educație fizică pe săptămână, ceea ce este insuficient pentru a combate efectele unui stil de viață sedentar. Diminuarea nejustificată a timpului alocat activităților fizice, neincluderea educației fizice în trunchiul comun cu un număr optim de ore și lipsa unei abordări moderne a educației sportive agravează această situație˝, a menționat Remus Lăpușan.

Deputatul a scos în evidență faptul că avem nevoie de intervenția autorităților de la nivel de politici publice, pentru a ne asigura că vom crește o generație pentru care activitatea fizică face parte din rutina zilnică – o premisă pentru sănătate dar și pentru formarea unui caracter bazat pe altruism, încredere, perseverență și disciplină, dezvoltate în urma practicării sportului.

Parlamentarul crede că Ministerul Educației și Cercetării ar trebui să adopte politici educaționale pentru promovarea sportului în școli care să includă:

- Creșterea numărului de ore de sport la minimum două pe săptămână pentru elevii de liceu;
- Diversificarea activităților sportive pentru a include sporturi individuale și de echipă, adaptate intereselor elevilor;
-Investiții în infrastructura sportivă pentru a oferi condiții optime de desfășurare a activităților fizice;
-Introducerea unor evaluări fizice regulate pentru a urmări progresul elevilor;

- Promovarea unei educații fizice moderne, interactive, care să încurajeze participarea elevilor.

˝Din păcate, lipsa educației motrice în familie și marginalizarea educației fizice în școli au condus la o lipsă de interes față de activitatea fizică. Mulți elevi sunt scutiți medical fără un motiv real, ceea ce duce la agravarea problemelor de sănătate și la reducerea motivației de a face sport”, completează Lăpușan.

În opinia deputatului clujean, schimbarea atitudinii față de sport ar trebui susținută și de la nivelul comunității și administrației locale, care pot să intervină, în parteneriat, prin dotarea școlilor cu materiale sportive, reabilitarea bazelor sportive și organizarea de competiții care să stimuleze interesul elevilor pentru sport.

 

Comenteaza