„Marcel și Nicu”, în tandem pentru prezidențialele din 2024?! Ce spun experții clujeni: „O sabie cu două tăișuri”

„Marcel și Nicu”, în tandem pentru prezidențialele din 2024?! Ce spun experții clujeni: „O sabie cu două tăișuri”
| Foto: digi24.ro

Din dușmani tradiționali, PSD și PNL guvernează împreună. Ba mai mult, s-ar putea menține la frâiele țării, tot în echipă, chiar și după seria de alegeri din 2024, care ar culmina cu alegerile prezidențiale, unde ar putea exista un candidat comun al celor mai mari partide politice din România.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, miercuri, dacă ar candida în alianţă la funcţiile de preşedinte şi prim-ministru în tandem cu Nicolae Ciucă.

„E un scenariu, nu-i exclus, dar nu e un scenariu simplu. În partide e puţin probabil să se accepte să nu aibă candidat. În Partidul Social Democrat am schimbat regulile de desemnare a candidatului şi e mult mai corectă abordarea noastră. (...) Îmi menţin părerea că cea mai bună soluţie e o coaliţie între Partidul Social Democrat şi PNL. Văd o colaborare şi din 2024. Cum creionăm acest lucru, cum ducem discuţiile, vedem în perioada următoare”, a afirmat liderul PSD.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu mai mulți specialiști ai Clujului pe zona politică și i-a chestionat referitor la cum văd ei acest posibil tandem Ciolacu-Ciucă (PSD-PNL) la viitoarele prezidențiale.

George Jiglău, expert al Centrului pentru Studiul Democrației (CSD), este de părere că declarația lui Marcel Ciolacu trebuie luată în seamă, dar are aceeași valoare în acest moment ca și dacă ar fi spus că nu se pune problema unei candidaturi comune la prezidențiale.

„Chestia cu tandemul mie nu îmi spune nimic. Am mai avut povestea asta cu tandemul de-a lungul timpului și niciodată nu a funcționat defapt. Persoana care este aleasă ca președinte are control în ceea ce privește desemnarea premierului, dar nu are cuvântul final ca să poată spună cineva că dacă mă votați pe mine, X va fi numit prim-ministru.

Îmi este greu să cred că se poate ajunge la un nivel de integrare de nivelul a ceea ce am avut pe vremea USL-ului. Zic și eu totuși că avem un USL 2.0 pentru că avem coalția aceasta, dar cele două partide, chiar dacă au destule lucruri care le unesc, sunt destul de multe lucruri care o să le țină într-o competiție. Mai este mult până la alegerile prezidențiale și se pot schimba multe”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, George Jiglău.

Radu Albu-Comănescu, lector al Universității Babeș-Bolyai, consideră că printr-o astfel de decizie cele două partide s-ar neutraliza reciproc și ar miza astfel pe o carte comună.

„Cred că ambele partide își dau seama că dacă ar merge singure ar face campanie unul împotriva celuilalt. Deci, cei doi potențiali dușmani se neutralizează mizând pe o carte comună, în speranța că vor diminua din temele electoratului. Sunt convins că vor promova mesajul eficienței la guvernare. Curios este în ce fel își distribuie puterea în spatele ușilor.

Este clar că le convine. E un tandem util și din punct de vedere al legitimității cu care își promovează puterea politică în țară. Se neutralizează reciproc. Majoritatea ar fi convenabilă, i-ar ține la putere și ar pune opoziția la perete. Este o sabie cu două tăișuri ca întotdeauna. Va fi un test foarte mare pentru AUR și USR o asemenea decizie”, a afirmat Albu-Comănescu.

Un alt lector de la UBB, Mihnea Stoica, crede că afirmațiile făcute de președintele PSD cu un an și jumătate înainte de alegeri pot fi catalogate ca forme de testare a opiniei publice.

„Suntem încă în faza scenariilor pentru alegerile prezidențiale de anul viitor. Sunt mai multe variante care există acum pe piață. Cred că sunt forme de testare a opiniei publice. Este o chestiune obișnuită mai ales în cazul prezidențialelor. Nu cred că putem lua declarația liderului PSD ca fiind una definitivă în acest moment.

O coaliție PSD-PNL ar da apă la moară celor de la AUR. Aceștia ar avea foarte ușor, din perspectivă comunicațională, o singură entitate împotriva căreia să se îndrepte. Știm foarte bine că 1+1 în politică nu fac întodeauna 2. Alianțe de felul acesta s-ar putea să nu aibă de fiecare dată efectul scontat”, ne-a explicat Mihnea Stoica.

Horia Nasra, fost lider PSD Cluj și analist politic, susține că alianța dintre PSD și PNL este singura posibilă în acest moment în România.

„În actuala conjunctură externă, România are nevoie de stabilitate, având în vedere războiul de la graniță. În momentul de față, singura variantă posibilă de coaliție de guvernare este PNL+PSD. Probabil vor fi niște negocieri la nivel local, unde cu siguranță PSD ar dori o întâietate pentru că stă mai bine în sondaje.

Dacă se va ajunge la acest acord, vor fi mai posibil și anumite animozități la nivel local. Totuși, există o concurență între cele două partide. De exemplu, în Transilvania s-ar putea ca pesediștii să fie mai mult nemulțumiți de această alianță. Altă variantă de alianță nu prea este posibilă la ora actuală, adică PSD-AUR sau PNL-USR.

Cam asta este singura variantă posibilă, un USL 2.0. Acum cât de bine este pentru democrația României și sănătatea democratică a țării nu știu, din punctul meu de vedere ar fi fost mai bine să fie o coaliție mai largă. Este necesar ca USR și AUR să fie două partide politice care să critice în permanență această coaliție contra firii, pentru că asta este până la urmă”, a afirmat Nasra.

Comenteaza