Mesajul Președintelui Klaus Iohannis de Ziua Constituției: „Ne aflăm într-un moment de profundă responsabilitate faţă de valorile care ne caracterizează ca naţiune”

Mesajul Președintelui Klaus Iohannis de Ziua Constituției: „Ne aflăm într-un moment de profundă responsabilitate faţă de valorile care ne caracterizează ca naţiune”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj, duminică, 8 decembrie, cu ocazia Zilei Constituției.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Constituţiei, în care arată că România se află într-un moment de „profundă responsabilitate" faţă de valorile care o caracterizează ca naţiune şi face apel la români să rămână uniţi „în apărarea democraţiei".

„Astăzi, când celebrăm Ziua Constituţiei, temelia statului nostru democratic şi a drepturilor fundamentale, ne aflăm într-un moment de profundă responsabilitate faţă de valorile care ne caracterizează ca naţiune. (...) În faţa provocărilor de orice natură - politice, sociale, economice, geostrategice - avem responsabilitatea să rămânem uniţi în apărarea democraţiei noastre şi să construim un viitor mai bun, sub protecţia unei Constituţii care asigură şi garantează echilibrul democratic", se arată în mesajul şefului statului, transmis de Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a punctat că aderarea României la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană, fundamentate pe democraţie şi statul de drept, sunt „direcţii constituţionale ireversibile, garanţii ale valorilor înscrise în Constituţie şi expresia voinţei cetăţenilor români de a conferi stabilitate în plan politic, militar şi economic statului nostru".

El a amintit că, în urmă cu 35 de ani, prăbuşirea regimului totalitar din Decembrie 1989 a marcat şi începutul reconstrucţiei statului, „iar aspiraţiile cetăţenilor au dobândit expresia unei noi legi fundamentale care să guverneze societatea noastră - Constituţia României".

Preşedintele a arătat că acest document a pus bazele unui stat de drept, în armonie cu evoluţiile democratice ale statelor europene şi cu valorile comune ale constituţionalismului european.

„Constituţia României defineşte cadrul în care statul şi viaţa politică funcţionează, fiind un scut împotriva ameninţărilor la adresa democraţiei. În perioade tumultoase, instituţiile statului sunt chemate să acţioneze cu calm, înţelepciune şi respect faţă de lege, Constituţie şi democraţie. Ne revine însă această datorie la nivel individual, deopotrivă", a adăugat Klaus Iohannis.

Acesta a subliniat că Legea fundamentală este cel mai important act juridic menit a asigura suveranitatea naţională, pluralismul politic şi independenţa statului român, „un angajament pentru democraţie, libertate şi apărarea drepturilor cetăţeneşti, care trebuie respectată nu doar în litera, ci şi în spiritul ei".

„În cele două mandate de Preşedinte, am vegheat la respectarea Constituţiei şi a valorilor sale fundamentale în virtutea rolului constituţional, iar deciziile pe care le-am luat au avut la bază principiul apărării democraţiei", a mai spus Iohannis.

8 decembrie - Ziua Constituției

Constituţia a fost adoptată pe 21 noiembrie 1991 şi a intrat în vigoare după referendumul naţional din 8 decembrie 1991, cu 77,3% dintre participanţi votând în favoarea acesteia. În 1995, prin Legea nr. 120/1995, a fost proclamată oficial Ziua Constituţiei României la data de 8 decembrie. Constituţia a fost revizuită în 2003 printr-un referendum naţional şi este în vigoare în forma actuală din 29 octombrie 2003.

Constituţia României este a şaptea constituţie permanentă din istoria modernă a ţării. Aceasta reprezintă prima constituţie de după Revoluţia din decembrie 1989. Adoptată la 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin referendum naţional pe 8 decembrie 1991, când 77,3% dintre cei 10.948.468 participanţi au votat în favoarea ei. Constituţia stabileşte structura guvernului, drepturile şi obligaţiile cetăţenilor, precum şi procesul de adoptare a legilor. 

Elaborarea noii Constituţii a durat un an şi jumătate, cu prima întrunire a Adunării Constituante pe 11 iunie 1990 şi Comisia Constituţională condusă de Antonie Iorgovan, formată din 23 de parlamentari şi cinci experţi juridici. În intervalul iunie 1990 - februarie 1991, proiectul a fost redactat şi supus dezbaterilor.

La 21 noiembrie 1991, proiectul a fost adoptat prin vot nominal de Adunarea Constituantă, cu 414 voturi pentru şi 95 împotrivă. Noua Constituţie a fost publicată în Monitorul Oficial la acea dată.

La patru ani după adoptarea Constituţiei, pe 8 decembrie 1995, a fost proclamată oficial "Ziua Constituţiei României" prin Legea nr. 120/1995, adoptată de Camera Deputaţilor şi aprobată de Senat.

Constituţia a fost ulterior modificată şi completată prin Legea nr. 429/2003, aprobată la referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003 şi intrată în vigoare la 29 octombrie 2003.

Comenteaza