Ministrul Rafila, bănuit de Tișe că blochează Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul de Transplant: „El are un război cu sistemul medical din Cluj”

Ministrul Rafila, bănuit de Tișe că blochează Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul de Transplant: „El are un război cu sistemul medical din Cluj”
| Foto: colaj Ziua de Cluj

Cele două mari proiecte de sănătate ale Clujului își așteaptă finanțarea pentru a putea fi demarate lucrările de construire. Din păcate, banii încă nu vin, iar proiectele stagnează.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost întrebat, la un post local de radio, dacă crede că blocajul vine chiar de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Da, pot să-l bănuiesc și pe dânsul (Rafila - n.red.). El are un război cu sistemul medical din Cluj. A încercat să împartă medicii pe categorii, a încercat să numească politic, să schimbe managerii de spitale, să pună membri în Consiliile de Administrație. Nu i-a preocupat decât să controleze într-o formă sau alta sistemul medical. Pot să-l bănuiesc de rea de credință, atât timp cât trebuie să-l conving eu de importanța proiectelor”, a afirmat șeful CJ Cluj.

Tișe: „Noi ar fi trebuit să luăm banii din PNRR”

„Vă imaginați că, eu, ca și avocat, trebuie să conving un medic, care este și ministru, cât de important este să ai în România și în Cluj un spital nou de copii sau să muți un centru de transplant dintr-un pod într-o clădire modernă. Este inadmisibil. Noi cu aceste proiecte am luat-o înaintea altora și suntem unici în țară. Ar fi trebuit să luăm banii prin PNRR. Aveam cele mai avansate proiecte. Am senzația că, la nivel național, politizarea asta excesivă a banilor și împărțeala lor după criterii politice, nu după criterii de nevoi zonale, pe termen mediu și lung vor fi dezastruoase pentru sistemul de sănătate”, a mai declarat Alin Tișe.

Spitalul Pediatric Monobloc 

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci și va dispune de 515 paturi pentru spitalizare continuă, 30 de paturi aferente serviciului ATI și 51 de paturi pentru spitalizarea de zi.

Unitatea cu profil regional, care va fi și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micuților pacienți.

Centrul Integrat de Transplant

Edificiul medical ultramodern, de pe str. Hașdeu, va integra facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal, iar în cadrul acestuia toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.

Centrul de Transplant Multiorgan de la Cluj va avea 280 de paturi pentru pacienți, 176 de locuri de parcare și va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport, etc.

Comenteaza