Motivarea Curţii Constituţionale: Guvernul n-a radiat suficient

Motivarea Curţii Constituţionale: Guvernul n-a radiat suficient
Curtea Constituţională spune că guvernul n-a trimis ce i s-a cerut, iar datele livrate de executiv oricum n-ar fi ajutat la validarea referendumului.

Aşa cum ZIUA de CLUJ anticipa încă de luni, situaţiile statistice avansate de guvern Curţii Constituţionale s-au dovedit a fi insuficiente pentru a „răsturna situaţia" validării referendumului, cum aprecia ministrul Radu Stroe. Aceasta este şi principala concluzie care se desprinde din motivarea deciziei Curţii Constituţionale (CCR) de a invalida scrutinul din 29 iulie.

Potrivit motivării CCR, guvernul nu i-a trimis, aşa cum i s-a solicitat numărul actualizat al alegătorilor din listele electorale permanente, motiv pentru care, judecătorii au luat în calcul datele trimise de Biroul Electoral Central, care a anunţat o prezenţă la vot de 46%, motiv pentru care au invalidat referendumul. Totuşi, Curtea a explicat că, şi dacă s-ar fi luat în calcul reducerea numărului alegătorilor cu cei 34.000 radiaţi, conform datelor guvernului, referendumul tot n-ar fi atins pragul de validare. În plus, CCR a explicat că, din punct de vedere legal, nu pot fi scoşi din listele electorale persoanele nici alegătorii cu actele de identitate expirate şi nici rezidenţii din străinătate.

„CCR a operat cu datele existente în spaţiul public, astfel încât orice discuţie e de prisos. De astăzi sper să intrăm într-o altă etapă de evoluţie a României. Lucrurile trebuie să se încheie aici, nu cred că referendumul mai poate fi pus în discuţie. Mai e de făcut o simplă formalitate, citirea deciziei Curţii în parlament. Sper să fie făcut şi acest ultim pas cât mai repede, ca să intrăm în normal", a comentat preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda.

Acelaşi lucru este susţinut şi de liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente. „Nu comentez motivarea Curţii, dar o accept. E clar că referendumul s-a invalidat, acum trebuie organizată cât mai repede o sesiune extraordinară a parlamentului, să luăm act de decizia CCR şi să terminăm odată această criză politică", a spus Mate.

O cu totul altă părere are şeful organizaţiei municipale a social-democraţilor clujeni, Mircea Jorj. „Mi-a foarte greu să înţeleg această motivare. Curtea spune că guvernul i-a dat altceva decât i s-a cerut, dar totuşi a ţinut cont de acele date. Oricum, tot haosul acesta a fost generat de CCR, mai întâi prin impunerea acelui cvorum şi apoi prin amânarea acestui verdict, care putea fi dat foarte bine încă de acum trei săptămnâni. A fost o tevatură politică fără vreun substrat juridic. E o motivare haotică", a reacţionat Jorj.

Nici preşedintele consiliului juedeţean, Horea Uioreanu, nu are o părere mai bună despre documentul elaborat de judecătorii CCR. „Eu am spus-o de la bun început că va fi o decizie politică, pe care acum au încercat s-o motiveze. Ce mai contează voinţa a peste şapte milioane de români? N-au ţinut cont nici de ce le-a trimis guvernul şi au spus că n-a trimis ce s-a cerut. Avem o CCR total politizată, care şi-a bătut joc de milioane de români", a conchis Uioreanu.

 

Comenteaza