Nici protocolul prezidenţial nu mai e ce-a fost

Nici protocolul prezidenţial nu mai e ce-a fost
Automobile, obiecte de mobilier din lemn sculptat sau tablouri de mare valoare sunt doar câteva exemple din lista de cadouri primite de Nicolae Ceauşescu din partea altor şefi de state sau din partea întreprinderilor României socialiste. Vremurile s-au schimbat, iar cadourile primite de-a lungul timpului de fostul preşedinte Traian Băsescu abia au atins o medie de 3.600 de euro pe an.

Instituţia prezidenţială a început să publice cadourile oficiale primite de preşedinte abia din cel de-al doilea său an de mandat, din 2006. În medie, în funcţie de numărul întâlnirlor oficiale sau al evenimentelor la care a participat, el a primit între 30 şi 90 de cadouri anual, cu valori cuprinse între 5 şi câteva sute de euro. Cel mai „mănos" an a fost 2007, singurul în care valoarea totală a cadourilor a depăşit 5.000 de euro, ajungând la suma de 6.450 de euro. La polul opus, cel mai sărac a fost 2012, când, cumulat, cadourile primite de preşedinte abia au atins suma de 9de euro. În cursul lui 2014 a primit cadouri în valoare de 1.895 de euro. Doar cinci cadouri au atins sau depăşit 500 de euro: o chitară evaluată al 500 de euro, două machete de vapoare în valoare de 3.875, respectiv 900 de euro, o statuetă din bronz evaluată la 1.200 de euro şi o icoană din argint, cu foiţă de aur şi pietre semipreţioase în valoare de 700 de euro. Niciunul dintre aceste cadouri nu au fost luate de Băsescu acasă, fiind lăsate patrimoniului instituţiei prezidenţiale. De altfel, dintr-un total de 32.407 euro, cât reprezintă valoarea cumulată a caodurilor primite în perioada 2006-2014, a reţinut pentru sine bunuri în valoare totală de 2.540 de euro.

Printre cadourile pe care le-a păstrat pentru sine figurează o sabie, o pereche de mănuşi de box, o chitară, o casetă cu trei sticle de vin franţuzesc, o colecţie de timbre din China, un stilou chinezesc, o minge de fotbal, un sextant, cartea „În căutarea timpului pierdut" a lui Marcel Proust sau o machetă de vapor. De altfel, unii dintre cei care l-au cadorisit pe Băsescu de-a lungul timpului au ţinut cont şi de profesia sa de bază, drept urmare a primit nu mai puţin de nouă machete de ambarcaţiuni, două tablouri cu tematică marină, un sextant sau diverse obiecte decorative tematice. Printre cele mai ciudate cadouri primite de Băsescu figurează o carpetă cu Mihai Eminescu, un bumerang, un clop de paie, două fanioane cu însemnele „Casei Regale Cioabă", un covor, două ceainice, o ţigară electronică, un bust al lui Avram Iancu, un ou de struţ pictat, o maramă, un nai, un bici, o ploscă, un coif metalic, patru fuste şi o eşarfă componente ale costumului tradiţional al etniei rome sau trei săbii, din care păstrat una. În cei nouă ani menţionaţi Băsescu a fosta cadorisit cu şase cărţi, dintre care a păstrat-o doar pe cea amintită mai sus. Fostul preşedinte a mai primit nu mai puţin de şase tablouri-portret al lui... Traian Băsescu. Le-a lăsat pe toate, întru neuitare, patrimoniului instituţiei prezidenţiale.

 

Comenteaza