Niţu: "Nu avem motive să ne îngrijorăm, nu avem dosare de terorism. Fenomenul a fost prevenit eficient"

Niţu:
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a spus joi că, în momentul de faţă, nu există motive de îngrijorare, raportat la atentatul din Paris, precizând că la Parchetul instanţei supreme nu există dosare care privesc fapte de terorism, ceea ce înseamnă că fenomenul a fost prevenit eficient.

"Este foarte bine că nu avem dosare. Am avut dosare, ştiu că au fost vreo două, dar nu de gravitatea sau de amploarea a ceea ce s-a întâmplat la Paris. Important este să nu avem dosare, pentru că a avea dosare înseamnă să combaţi, iar a nu avea dosare înseamnă că ai o prevenire eficientă şi foarte bună. Nu avem motive să ne îngrijorăm", a spus Tiberiu Niţu.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a adăugat că serviciile specializate în prevenirea, depistarea şi anticiparea actelor de terorism îşi fac treaba foarte bine, reafirmând că în România nu sunt motive de îngrijorare.

"Vă asigurăm că noi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, dar în special serviciile specializate în prevenirea, depistarea şi anticiparea acestor fapte îşi fac foarte bine treaba şi noi susţinem activitatea acestor instituţii', a mai spus Tiberiu Niţu.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis a fost informat, prin Departamentul Securităţii Naţionale, de structurile de specialitate, despre situaţia determinată de atentatul din Franţa, SRI precizând că nu există motive pentru modificarea gradului de alertă.

"SRI a precizat ca nu există motive pentru a se modifica gradul de alertă în România şi nu a fost identificat vreun pericol de tip terorist la nivelul ţării noastre în acest moment", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, remis Mediafax.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială a arătat că "instituţiile abilitate ale statului urmăresc îndeaproape situaţia, asigură cooperarea interinstituţională, astfel încât cetăţenii României să fie în siguranţă".

Douăsprezece persoane au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete, la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Doi fraţi de naţionalitate franceză născuţi la Paris, Said Kouachi, în vârstă de 34 de ani, şi Chérif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, un jihadist cunoscut serviciilor antiteroriste, au fost identificaţi drept presupuşii autori ai atacului şi sunt căutaţi de poliţie.

Un al treilea suspect, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, care i-ar fi ajutat pe cei doi fraţi să comită atacul sângeros de la sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, s-a predat poliţiei, au anunţat surse concordante, citate de AFP.

Şapte persoane, bărbaţi şi femei din anturajul celor doi fraţi, se află joi în arest preventiv în cadrul anchetei, a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, relatează AFP.

 

Comenteaza