„Noi suntem alternativa". Se înfiinţează un partid altfel, la Cluj

„Noi suntem alternativa
Uniunea Salvaţi România (USR) îşi doreşte să reprezinte societatea civilă clujeană. Organizaţia locală se va înfiinţa în luna septembrie.

Liderul Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, a venit săptămâna aceasta la Cluj pentru a se întâlni cu simpatizanţii săi. Miercuri seara, el s-a aflat la Cinema Dacia, alături de echipa sa şi de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile clujene, invitaţi să se organizeze în filiala locală a USR. Aproape 100 de oameni, majoritatea tineri, au dorit să îl întâlnească.

USR este un partid care a pornit dintr-o asociaţie civică bucureşteană. Asociaţia Salvaţia Bucureştiul, care a luptat pentru păstrarea unor monumente istorice din capitală şi pentru disciplină urbanistică, s-a transformat anul trecut în partidul Uniunea Salvaţi Bucureştiul. Succesul din primăvară, de la alegerile din Bucureşti, al partidului nou înfiinţat i-a făcut pe conducătorii săi să se gândească la o extindere la nivel naţional. USR se doreşte o alternativă la partidele tradiţionale.

Ce va cere USR următorului guvern

Dan susţine că şi-a propus un scor naţional de 10% la alegerile parlamentare de la finele anului, astfel încât formaţiunea pe care o conduce să aibă un cuvânt de spus în formarea guvernului viitor.

„Noi nu vrem să participăm la o alianţă clasică, să primim prefecturi, ministere, conducerea unor deconcentrate. Acum nici nu ne ferim de funcţii executive; dacă un om de la noi se va potrivi undeva, poate merge pe postul respectiv. Ce ne dorim este să impunem principiile noastre noului cabinet şi să veghem la respectarea lor. Dacă guvernul nu se ţine de promisiuni, îl vom sancţiona", a spus Dan, la emisiunea „1 la 1", de la REALITATEA FM Cluj.

Acesta a dezvăluit şi care sunt punctele pe care le-ar impune USR noului guvern. „Noi vrem ca sistemul electoral să nu fie prohibitiv cu noii veniţi în politică, aşa cum este acum, o administraţie publică eficientă, nu de nivelul anilor ‘20, proceduri cât mai simple pentru rezolvarea problemelor locuitorilor, online dacă se poate, un mecanism de evaluare a bugetarilor, transparenţă în achiziţii publice - să fie postate toate achiziţiile pe site.

Sistemul de achiziţii trebuie eficientizat, pentru că se ajunge ca din cele 15 miliarde de lei, care s-au cheltuit pentru achiziţii publice, să se fure 30, trei autostrăzi pe an. De asemenea, vrem ca investiţiile să fie rezonabile, atât la nivel mare, cât şi la nivel mic, corelate cu nivelul de calitate a vieţii definit de Uniunea Europeană, un program de infrastructură naţional, depolitizare în administraţia publică, în special depolitizarea educaţiei şi sănătăţii.

Educaţia trebuie să fie corelată cu piaţa muncii, iar pentru actul medical trebuie să existe proceduri, care să fie unitare în toate colţurile ţării. Sunt lucruri normale cele pe care le cerem, asteptate de români, de aici şi acest conflict care există între societatea civilă şi partide", a afirmat Dan.

Atacat de politicieni pe tema lipsei unei doctrine, liderul USR a explicat că a dorit să creeze un partid-umbrelă: „Nu am vrut ca oamenii să se separe pe ideologii. În USR pot veni şi oameni de stânga, şi de dreapta; şi conservatori, şi progresişti. Dacă acest partid va avea succes, mai târziu ne putem separa pe ideologii".

„Bob" Rădulescu, în grupul de iniţiativă de la Cluj

Membrii de partid au fost selectaţi prin două metode: unii au venit spre USR completând adeziuni, alţii au fost invitaţi de conducerea uniunii. În cazul primei categorii, au existat multe cazuri de persoane respinse. Aşa a fost şi la Cluj.

„Noi ne ferim de oamenii cu probleme penale, cu incompatibilităţi, şi îi refuzăm din start pe cei care au făcut deja politică în marile partide. A fost de exemplu un caz când întreaga organizaţie de tineret a unui partid a dorit să treacă la noi; nu i-am primit. Primim, în schimb, oameni care au înfiinţat mici partide ale societăţii civile, cum este cazul partidului „Pentru Iaşi". Ei vor candida la alegerile parlamentare pe listele USR", a spus Dan.

Responsabil de extinderea partidului este Stelian Ene, consilier local la Sectorul 3 al capitalei. Acesta a explicat cum s-au desfăşurat lucrurile la Cluj. „Au semnat adeziuni peste 150 de persoane, spre 200. Am primit doar 100. Au existat şi oameni spre care am mers noi să îi învităm în partid. Acum, la Cluj nu există încă o organizaţie de partid, doar un grup de iniţiativă.

Între 1 şi 15 septembrie îi vom invita la Biroul partidului şi se vor putea constitui ca organizaţie. Noi nu vom impune de la centru niciun şef de partid, niciun candidat pentru parlamentare, pentru că în USR nu se vor lua decizii de sus în jos, ci de la bază. Avem însă dreptul să tăiem unele nume de pe listă, dacă există suspiciuni în ceea ce priveşte persoana respectivă", a explicat Ene.

Printre cei care fac parte din grupul de iniţiativă de la Cluj se află omul de televiziune Bogdan „Bob" Rădulescu, cunoscut din emisiuni ca "Servus Talk", "Cenzurat" sau "Epic Show", şi Elek Levente, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Clujului.

Comenteaza