Ode pentru Ponta şi fertilizare in vitro. Bilanţul parlamentarilor de Cluj în 2015 (V)

Ode pentru Ponta şi fertilizare in vitro. Bilanţul parlamentarilor de Cluj în 2015 (V)
Indemnizaţiile, diurnele, cheltuielile de deplasare şi cazare, salariile angajaţilor, cheltuielile cabinetelor parlamentare, eventual deplasările în străinătate, ca să nu mai vorbim de cheltuielile de funcţionare a clădirii parlamentului ne costă o grămadă de bani. Nu ştim câţi, pentru că, de nişte ani, costurile cu fiecare parlamentar în parte au devenit, practic, secret de stat. Ca la orice început de an, încercăm să vă oferim ocazia de a decide singuri dacă trimişii Clujului la Bucureşti au meritat, anul trecut, banii cheltuiţi de contribuabili.

Nici reprezentantul colegiului 7 în Camera Deputaţilor, Ioan Moldovan (ALDE), nu a considerat că e plătit suficient de contribuabili pentru a-şi pune mintiuca personală la muncă şi a elabora prin propriile forţe intelectuale măcar un proiect de lege. Drept urmare şi el s-a limitat în 2015 la semnat, de dragul palmaresului, proiecte semnate „în gaşcă". Desenatorul tehnic cu facultate absolvită la pensie a semnat, în 2015, 21 de proiecte legislative de grup din cele mai variate domenii de activitate, vizând, printre altele, reglementarea profesiei de fizioterapeut, înfiinţarea asociaţiilor de elevi sau a Colegiului Bujutierilor, darea în plată, varii gratuităţi pentru copiii angajaţilor din învăţământ, interzicerea exportului de lemne, instituirea de noi sărbători naţionale precum „Ziua Brâncuşi" în 19 februarie sau 10 mai sau reintroducerea coroanei regale pe stema României. Cinci proiecte semnate de Moldovan la grămadă au devenit legi în 2015.

Moldovan a adresat guvernului 41 de întrebări anul trecut, pe lângă două, trei legate de probleme punctuale ale judeţului, având curiozităţi legate de declinul demografic, bolnavii de „HIV-SIDA", importul de ţiţei sau vaccinul antigripal. Nici complet inutilele declaraţii politice nu i-au fost străine lui Moldovan, în anul recent încheiat având 20 de astfel de intervenţii despre alimentaţia sănătoasă, reintroducerea pensiilor privilegiate pentru militari, universalitatea lui Constantin Brâncuşi, sau „îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a oamenilor". Majoritatea intervenţiilor sale au fost, însă, veritabile ode închinate guvernului Ponta şi „măreţelor" sale realizări. Noului Cod Fiscal, spre exemplu, Moldovan i-a dedicat două declaraţii politice întru nepieritoare glorificare.

Nici colegul de partid al lui Moldovan, deputatul colegiului 8, Vicenţiu Irimie nu s-a obosit să gândească singur vreun proiect de lege anul trecut, preferând să semneze, alături de alţii, 32 de proiecte de gata. Pe lângă proiectele semnate şi de Moldovan (doar în parlament se lucrează în echipă, nu-i aşa?), Irimie (şi el cu facultatea, fireşte, privată, făcută la maturitate) a mai simţit nevoia să-şi alăture semnătura şi pe altele, cum ar fi cele vizând donaţiile pentru dotarea armatei, voucherele de vacanţă, timbrul literar, profesia de medic veterinar sau instituirea Zilei Mondiale a Vederii sau a Zilei funcţionarului public. Mai harnic decât Moldovan la dat cu semnătura, Irimie s-a dovedit şi mai norocos, având şase proiecte la care a contribuit cu iscălitura devenite legi în 2015.

Irimie a pus şi ceva mai multe întrebări guvernanţilor (49), având curiozităţi legate, printre altele, de analfabetismul la tineri, abandonul familial, consolidarea clădirilor cu risc seismic (deşi în judeţul pe care îl reprezintă nu există aşa ceva, neefiind zonă cu risc seismic), asistenţii maternali, contraceptivele pentru cei săraci, cheltuielile cu întreţinerea deţinuţilor, prevenirea şi tratamentul cancerului sau fertilizarea in vitro. Şi la capitolul declaraţii politice l-a bătut pe Moldovan, având însumate 21 în cursul anului trecut. Multe dintre subiectele interpelărilor adresate guvernului au fost reluate de Irimie şi în cadrul declaraţiilor politice. În plus, a simţit imperios nevoia să vorbească la microfonul Camerei despre terapia hepatitei fără interferon, despre Dragobete sau despre obezitatea infantilă. Din înşiruirea preocupărilor lui Irimie, să nu trageţi cumva concluzia că ar avea oareşce pregătire medicală, pentru că nu e cazul.

 

Comenteaza