Opoziţia pregăteşte scenarii post-Boc

Opoziţia pregăteşte scenarii post-Boc
De la Cluj, debarcarea premierului din fruntea Guvernului României pare mult mai dificilă decât dau de înţeles politicienii de pe Dâmboviţa.
PSD şi PNL construiesc noi formule guvernamentale, deşi moţiunea de cenzură anunţată de social-democraţi încă n-a fost depusă. Cele două partide de opoziţie nu reuşesc să se pună de acord. În schimb, liderii locali ai PDL şi UDMR se declară convinşi că Boc şi cabinetul său sunt de neclintit.

Şeful social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, consideră alegerile anticipate drept unica soluţie de salvare a României, dar nu ţine la exclusivitatea PSD în organizarea lor. “Ideal ar fi să avem un guvern cu susţinere parlamentară solidă, care să nu mai fie dependent de şantajul UDMR sau UNPR. Pentru formarea guvernului provizoriu probabil se va ajunge la o soluţie de compromis între principalele partide parlamentare. Important este să ajungem la alegeri anticipate pentru că acest guvern, prin incompetenţa sa crasă, duce ţara la dezastru”, a spus Lăpuşan. El susţine că nu s-a implicat în “racolarea” de parlamentari clujeni ai puterii. “În special colegii parlamentari au avut sau n-au avut discuţii cu colegii lor din parlament. Asta a fost o chestiune abordată la nivelul grupurilor parlamentare. Eu am participat la discuţii cu cetăţenii, despre problemele lor”, a explicat Lăpuşan.

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, nu crede în posibilitatea de a se ajunge la alegeri anticipate. “Sunt paşi mulţi până la alegeri anticipate şi nu cred că se va ajunge acolo. Consider că se grăbesc cei care ies cu asemenea declaraţii”, a afirmat Nicoară. Ca înlocuitor al actualului guvern şi-ar dori un cabinet de “lung parcurs”. “Cel mai bine ar fi să fie un premier liberal, pentru a putea aplica ideile economice liberale, singurele care pot scoate ţara din criză”, a opinat Nicoară.

Reprezentanţii puterii consideră că politicienii opoziţiei “vând pielea ursului din pădure”. “Moţiunea nu va trece pentru că guvernul se bucură de o majoritate stabilă în parlament, care îl va ajuta să ducă mai departe planul de măsuri pentru ieşirea din criză, chiar dacă presupune reduceri salariale şi disponibilizări. Suntem preocupaţi de problemele României de azi şi de mâine”, a declarat preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda. El susţine că cei şase parlamentari PDL din judeţ n-au fost ţinte ale tentativelor de racolare pentru moţiune. “Chiar şi Mircia Giurgiu, prin venele căruia curge sânge de sindicalist, a înţeles necesitatea acestor măsuri ale guvernului. Chiar dacă procesul de maturizare este foarte încet la politicieni, domnul Giurgiu a reuşit să se maturizeze în foarte scurt timp”, a apreciat Buda.

Şeful UDMR Cluj, viceprimarul Laszlo Attila, nu ştie ca PSD să fi apelat la intervenţii asupra celor trei deputaţi din organizaţia clujeană. El se declară sigur pe majoritatea parlamentară care va susţine guvernul Boc. “Ca să se ajungă la orice schimbare, trebuie să fie o majoritate în parlament, care să se pună de acord cu anticipatele, ceea ce mi se pare puţin fezabil. La fel şi în cazul moţiunii. Cei care vorbesc despre demiterea cabinetului Boc probabil ştiu mai multe decât ştiu eu”, a comentat Laszlo.

Variante de guvern

Şeful PSD, Victor Ponta, a decretat îndepărtarea Guvernului Boc drept obiectiv naţional şi a recunoscut că social-democraţii au declanşat campania racolării de “trădători” din rândul parlamentarilor puterii. Pentru social-democraţi există o singură opţiune: guvern PSD, cu mandat limitat la organizarea alegerilor anticipate. Ipoteza e susţinută de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, de secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, şi de vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă. Senatorul PNL Teodor Meleşcanu a militat pentru un executiv organizator de alegeri anticipate, dar format din tehnocraţi, cu premier independent.

Comenteaza