Parlamentarii clujeni au încredere în echipa lui Cioloş

Parlamentarii clujeni au încredere în echipa lui Cioloş
I-au dat votul de învestitură şi susţin că au încredere că va face treaba pentru care a fost pus la conducerea ţării. De multe aprecieri s-a bucurat operativitatea cu care Dacian Cioloş a înlocuit pinioanele gripate din angrenajul cabinetului său.

Bâlbâielile încropirii programului de guvernare sau a echipei guvernamentale par să fi fost trecute cu vederea de reprezentanţii clujenilor în parlament. Ba mai mult, majoritatea au apreciat rapiditatea cu care premierul desemnat a înlocuit cei doi prezumtivi miniştri cu probleme în CV sau cu mari lacune în cunoaşterea domeniului pe care urmau să-l gestioneze.

„Miniştrii audiaţi în comisia mea mi-au inspirat încredere, bun-simţ şi realism, urmează ca întreg guvernul să dovedească că au meritat încrederea noastră. De acum e rolul parlamentului să-şi exercite rolul de instituţie a democraţiei. În rest echipa guvernamentală pare un amestec bun de oameni proveniţi din instituţii europene, din zona ong-urilor, din mediul universitar şi din zona business-ului. Oamenii sunt deschişi spre dialog şi ăsta e un lucru foarte bun", a apreciat deputatul PSD Aurelia Cristea.

Membru al comisiei juridice, deputatul UDMR Mate Andras Levente şi-a sintetizat experienţa audierii a două propuneri de miniştri ai Justiţiei. „Ieri mi-a fost ruşine să pun vreo întrebare, pentru că n-aveam cui. Astăzi a fost cu totul altceva, doamna Raluca Prună a fost pregătită şi a răspuns foarte bine la toate întrebările. Noi (UDMR - n.red.) am acordat votul de învestitură, dar, în con tin uare, vom vedea pe fiecare punct cum vom vota", a spus Mate. El a explicat şi votul favorabil pe care comisia juridică i l-a Cristinei Guseth în ciuda prestaţiei sale lamentabile. „A fost vot politic. În pauză şi-au sunat şefii de partid să-i întrebe cum să voteze, pewntru că doamna Guseth nu ştia nimic", a explicat Mate. Menţionăm că, în urma acestui vot, deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu, care o blocase pe Guseth cu o întrebare despre imunităţi, a demisionat din comisia juridică în semn de protest.

Senatorul PNL Alin Tişe face un transfer de încredere dinspre premier spre întreaga echipă guvernamentală. „Îmi inspiră încredere premierul Dacian Cioloş, deci îmi inspiră încredere întreaga sa echipă. Deciziile majore şi le asumă premierul şi sunt convins că şi-a ales o echipă de oameni competenţi. E un guvern cerut de români pe fondul neîncrederii în partidele politice", a declarat Tişe.

Şi senatorul PNL Marius Nicoară e convins că echipa lui Cioloş îşi va duce la bun sfârşit mandatul limitat ca timp şi număr de proiecte pe care l-a primit. „Am încredere în acest guvern. Am auzit pe mulţi spunând că e un lucru rău că premierul desemnat a schimbat deja doi potenţiali miniştri. Eu spun că e un lucru bun că a făcut-o, pentru că a demonstrat că poate reacţiona rapid şi corecta deficienţele din mers, ceea ce e un lucru pozitiv. Acest guvern n-are atribuţii extraordinare, deosebite, are un mandat limitat, trebuie să conbstruiască un buget şi să organizeze două rânduri de alegeri anul viitor, ceea ce s-a angajat să facă, iar eu sunt optimist", a spus Nicoară.

„La comisia din care fac eu parte, au venit doi miniştri propuşi la Învăţământ şi la Tineret şi Sport şi amândoi au avut prestaţii foarte bune şi, din acest punct de vedere, mi-au inspirat încredere. Apoi îmi inspiră încredere premierul Dacian Cioloş, dar aici pot fi subiectiv, pentru că îl ştiu de mulţi ani, a absolvit Universitatea la care eu predau. E un tip meticulos şi serios. Principala sa responsabilitate este să organizeze alegeri libere, care să nu poată fi contestate de nici un partid politic. Fiind un guvern de tehnocraţi, cel păuţin teoretic, nu vor avea legături cu partidele şi nu vor fi supuşi presiunilor liderilor politici să ia o decizie sau alta. Rămâne de văzut dacă acest experiment - pentru că e un experiment - va da rezultatele aşteptate de toată lumea. Eu sunt încrezător", a comentat deputatul PNL Adrian Oros.

Deputatul PSD Cornel Itu se declară mulţumit de prezernţa a doi clujeni în noul cabinet. „Miniştrii care au trecut prin comisia mea mi-au dat încredere, oricum e un guvern cu mandat scurt. Mă bucur pentru cei doi clujeni promovaţi. Sper că Vasile Dâncu va aduce normalitate, echilibru şi bun-simţ în ministerul pe care îl va coordona. Mă bucur că domnul Cioloş a avut curajul să schimbe cei doi miniştri care s-au dovedit nepotriviţi, ceea ce arată că e gata să treacă peste orice ca să aducă normalitate şi o relaţie bună între guvern, parlament şi celelalte instituţii ale statului", a afirmat Itu.

Şi senatorul UDMR Laszlo Attila îşi exprimă încrederea în cei trei membri ai guvernului clujeni sau cu studiile finalizate la Cluj, dar transmite şi o atenţionare către noii guvernanţi. „Ca persoane, domnii Cioloş, Dâncu şi Achimaş îmi inspiră încredere. Chiar vreau să-l felicit pe domnul Achimaş, care, la audieri, deşi cu o oarecare modestie, a demonstrat un profesionalism desăvârşit. În privinţa lui Vasile Dâncu, deşi ar putea părea că a fost superficial, ar trebui ca toată lumea să fie atentă la ce a zis la audieri. În privinţa premierului Cioloş, sper să rezolve această marginalizare a ţării, are relaţiile necesare la Bruxelles pentru asta. Guvernul a primit, din partea noastră, a UDMR, mai mult decât un cec în alb, dar va trebui să înţeleagă că în multe comisii noi suntem cei care înclină balanţa. Oricând vor avea nevoie de un sfat sau o discuţie, noi le vom sta la dispoziţie", a declarat Laszlo.

 

Etichete
Comenteaza