Video Parlamentarul clujean Radu Moisin: „Colaborarea la nivel metropolitan sub coordonarea Primăriei și a CJ Cluj este esențială”
- Scris de Anca Colibasanu
- 23 Mai 2024, 16:45
- Politica
- Ascultă știrea
Dezbaterea, în această campanie electorală s-a focusat, până acum, pe proiectele mari de infrastructură de la Cluj, care ar urma să rezolve problema traficului rutier îngreunat, precum centura metropolitană, metroul și trenul metropolitan.
Sâmbăta trecută au început lucrările la Spitalul Regional de Urgență, iar vineri încep lucrările la primul tronson din centură. Nu în ultimul rând, vor începe și lucrările la metrou. Recent, primarul Emil Boc spunea că problemele Clujului nu mai au rezolvare doar în municipiul nostru ci trebuie căutate soluții și în zona metropolitană.
Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, a subliniat, la ZIUA LIVE, că această colaborare la nivel metropolitan este necesară din mai multe puncte de vedere.
„În realitate, Clujul nu mai este un municipiu... a devenit o metropolă, pe o rază de aproximativ 30 de kilometri este un mare conglomerat urban. Or, din acest punct de vedere, noi la Cluj avem șansa sau norocul unui parteneriat între Emil Boc și Alin Tișe.
Spre exemplu, alaltăieri dimineață Primăria Cluj-Napoca a depus cererea de autorizație construire pentru metrou, pentru că trebuie aprobată de Consiliul Județean, trecând prin mai multe localități, iar în trei ore cei de la Consiliul Județean au semnat autorizația. E foarte important să ai oameni din aceeași echipă. Toate proiectele mari de infrastructură - metrou, centură, spitalul regional de urgență, au legătură directă cu comuna Florești, primarul de acolo, Bogdan Pivariu este un partener esențial, a făcut treabă se vede cum arată Floreștiul, a pus reguli, disciplină, urbanism organizat, nu haotic, s-au făcut spații verzi, lărgire de bulevarde, spații de joacă.
Și tot legat de abordarea metropolitrană, Consiliul Județean a preluat în coordonare execuția trenului metropolitan tocmai pentru că deservește în principal populația care nu locuiește în Cluj-Napoca, dar face naveta aici. De asemenea.
Pe de altă parte, Primăria a preluat parcarea ParkandRide-ului de la aeroport și o execută în principal la nivel local, care deservește mai degrabă tot județul. Această colaborare la nivel metropolitan sub coordonarea primăriei și a consiliului județean este modelul esențial, este fundamental să funcționăm așa în continuare”, a spus Moisin.
Astfel, problema traficului rutier s-ar putea rezolva mai ușor la nivel metropolitan decât la nivel strict local.
„Cel mai bun exemplu este centura metropolitană, dacă o făcea primăria doar pe raza administrativ teritorială, nu avea nicio finalitate. Așa, se face în principal în colaborare cu comuna Florești, iar asta înseamnă adevărata probleme de trafic, pentru că traficul din Florești este cauza traficului îngreunat în Cluj-Napoca”, a mai spus Moisin.
Plan Urbanistic General metropolitan
Locuirea și calitatea ei, și implicit urbanismul, sunt alte două aspecte importante pentru comunitate, pe lângă problema traficului.
Tot recent, Emil Boc spunea că propune o abordare metropolitană și în acest sens, inclusiv realizarea unui PUG metropolitan care să uniformizeze abordările oarecum diferite între Cluj, Baciu, Gilău, Apahida.
Radu Moisin consideră că un astfel de document ar fi binevenit. „Binențeles (că este necesar – n.red), să vă dau un exemplu, în Baciu, acolo primarul nu face față la ceea ce înseamnă administrația publică locală în 2024, în Baciu se tot autorizează blocuri peste blocuri. Este nevoie de acest plan la nivel metropolitan, ca să se vadă unde sunt zonele foarte încărcate, unele sunt ultrapline, cum e cea din Baciu.
Feleacu a rămas o zonă exclusiv de case. Avem acolo un primar foarte competent și cinstit pentru că a rezistat presiunilor”, a completat deputatul clujean.
De ce e nevoie de continuitate
Liberalul clujean a explicat și de ce, în viziunea sa, e nevoie de continuitate la nivel administrativ, și a comparat primăria cu o organizație: „Primăria nu este un club de fotbal unde să faci experimente cu antrenori, cu jucători, ci este o instituție extrem de serioasă și nu poți aduce oameni care nu au niciun background din punct de vedere administrativ real.
Când ai un manager care este primarul, un director executiv care își face treaba și aduce Clujul de pe locul 5 pe locul unu sau îl duce în top 10 orașe Uniunea Europeană ca și mod plăcut de a trăi, în mod evident acela este un supermanager. În orice organizație serioasă managerii performanți sunt păstrați și încurajați să meargă mai departe. Clujul este pe buzele multor cetățeni din afara României, este un motiv de invidie pentru mulți români, inclusiv din zona București. Din acest punct de vedere, merită continuat cu omul care știe ce face, alături de echipa sa de consilieri locali care știu foarte bine zona lor de expertiză”.