PNŢCD a primit certificatul european de deces. Ţărăniştii au fost excluşi din PPE

PNŢCD a primit certificatul european de deces. Ţărăniştii au fost excluşi din PPE
Decesul politic al partidului lui Iuliu Maniu, consemnat în România acum 17 ani, a fost oficializat şi la nivel european. PNŢCD a fost exclus din Partidul Popular European (PPE) pe motiv de irelevanţă politică.

PNŢCD a fost primul partid român înscris în PPE, în 1987, pe vremea când urmaşii lui Iuliu Maniu activau în ilegalitate. 30 de ani mai târziu, popularii europeni se leapădă de ţărănişti ca de o măsea stricată. Motivele invocate în documentul propunerii de excludere erau neplata cotizaţiei, alianţa cu formaţiunea extremist-naţionalistă Alianţa Noastră România a lui Marian Munteanu la recentele alegeri parlamentare, argumentul decisiv fiind, însă, incapacitatea PNŢCD de a mai accede în Parlamentul României.

Fostul preşedinte al PNŢCD Cluj, Horea Dan, spune că excluderea survine unui avertisment prealabil primit din partea popularilor europeni. „Am mai primit un avertisment acum doi ani să revenim în parlament, altfel riscăm excluderea. Din punctul meu de vedere, aici a fost vorba şi de un „ajutor" primit de la „prietenii" noştri din PNL, dar asta e realitatea, nu s-a rezşit accederea în parlament. Nu acuz pe nimeni, problema e la noi în curte şi n-am ştiut s-o rezolvăm.

Pe de altă parte, nu putem să nu observăm că PPE de acum nu mai e PPE iniţial. Pe vremea lui Wilfried Martens, PPE era o familie europeană creştin-democrată, acum a devenit o formaţiune de centru-dreapta. E, totuşi, o durere, o frustrare, e o problemă. Nu înţeleg cu ce i-am încurcat, nu ştiu ce poziţii am avut care să-i fi deranjat.

Eu ştiu poziţia PNL, că noi ar trebui să dispărem, după ce PNŢCD i-a salvat pe ei de la dispariţie în 1996, i-a luat de toartă şi i-a dus în parlament. Cert este că nu trebuie să mai aşteptăm ajutor de la PNL, trebuie să ne reinventăm, păstrând, însă, elementele noastre definitorii, valorile creştine, de care e acum nevoie mai mult ca oricând", a comentat Dan.

El susţine că încă n-a venit momentul ca ţărăniştii să depună armele. „Nu putem rămâne în afara unei familii politice europene şi, probabil, colegii de la Bucureşti vor găsi o soluţie. Trebuie să rămânem la valorile creştin-democrate, pentru că e foarte mare nevoie de ele în România şi în Europa. Propunerea mea e să ne îndreptăm spre conservatorii britanici", a opinat Dan.

Extrem de vehement a reacţionat, pe rețeaua de socializare Facebook, liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu. „Act ticălos al PPE: execuţia de tip bolşevic a singurului partid creştin-democrat din România: PNŢCD!", a afirmat acesta. Prezent la Bruxelles, Pavelescu a afirmat că în Adunarea Generală a PPE a avut loc o execuţie sumară şi premeditată, în care „condamnatului" i-a fost refuzat inclusiv dreptul la apărare.

La rândul său, a acuzat PPE de abandonarea principiilor fondatoare, încheind cu o reacţie din categoria „strugurii sunt acri". „PPE, vechiul partid al fondatorilor, a încetat să mai existe de ceva vreme, principiile constitutive au fost total abandonate. Azi, partidul este un conglomerat de socialişti, liberali, conservatori şi liber-schimbişti. Astăzi, partidul acesta, responsabil de criza uriaşă în care a adus Europa, şi-a executat ultima amintire a Europei principiilor şi moralităţii!

În România nu a mai rămas în PPE niciun partid creştin-democrat. Atunci, de ce să mai fi rămas? Am o satisfacţie: PNŢCD a fost executat în stilul bolşevic şi asta este dovada supremă a faptului că se ştiu vinovaţi, că sunt împotriva adevărului. Or, nimeni nu poate fi împotriva adevărului. Vom merge mai departe, cu atât mai curajos, nu ne vom abate de la principiile democraţiei şi ale libertăţii!", a clamat Pavelescu.

Comenteaza