PNL Cluj aşteaptă întoarcerea migratorilor risipitori

PNL Cluj aşteaptă întoarcerea migratorilor risipitori
„Cei care au plecat, plecaţi să fie”, spunea Daniel Buda imediat după victoria lui Iohannis în cursa Cotrocenilor. Acum, când alegerile sunt la o aruncătură de băţ, co-preşedintele PNL le transmite celor trei primari care au dat vechile PDL şi PNL pe PSD, profitând de ordonanţa traseişilor lui Ponta, că „de principiu, nimeni nu refuză o discuţie”.

De altfel şi la nivelul conducerii centrale a PNL pare să se fi dat la fel de uşor intransigenţa din toamna lui 2014 pe batista pusă pe ţambal acum când, potrivit diferitelor surse media, în mai multe judeţe, traseiştii lui Ponta îşi negociază deja întoarcerea la matcă. Trei au fost primarii clujeni care n-au rezistat cântecului de sirenă al PSD în 2014: Augustin Mureşan (ex-PDL) din Bobâlna, Ioan Moncea (ex-PDL) din Jichişu de Jos şi Ioan Fârtan (ex-PNL, ex-PDL) din Sânmartin.

La Cluj, toată lumea neagă existenţa negocierilor cu vreunul dintre dezertorii din septembrie 2014. Cu toate acestea, uşa PNL Cluj pare a fi larg deschisă pentru traseiştii lui Ponta. „Nu, n-am discutat cu niciunul dintre cei trei, dar, dacă vreunul sau mai maulţi ne vor bate le uşă, sigur că vom discuta", a spus co-preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. La fel gândeşte şi omologul său, provenit din PDL, eurodeputatul Daniel Buda. „De principiu, nimeni nu refuză o discuţie cu cineva care a manageriat eficient o unitate administrativ-teritorială şi a avut rezultate. Unii au plecat pentru a obţine resurse financiare pentru localităţile lor de la partidul de guvernământ, dar şi-au dat seama că au fost înşelaţi de PSD", a spus Buda. Acelaşi punct de vedere este împărtăţit şi de co-preşedintele executiv al PNL Cluj, senatorul Alin Tişe. „În organizaţie nu s-a discutat punctual cu niciunul dintre primarii care au migrat la PSD, dar, din punctul meu de vedere, toţi primarii care vor să revină în PNL pot s-o facă. Până la urmă, oamenii vor spune dacă îi mai vor primari pentru încă un mandat sau nu", a afirmat Tişe.

Primarul din Bobâlna, Augustin Mureşan, nu exclude nici o posibilitate, inclusiv o revenire, cu coada între picioare, în PNL. „Nu ştiu pentru ce partid voi candida, nu m-am hotărât încă. Deocamdată n-am purtat discuţii cu nimeni", a declarat Mureşan. În schimb, primarul din Jichişu de Jos, Ioan Moncea, susţine că s-a săturat să tot schimbe partidele şi declară dragoste veşnică social-democraţilor. „N-am avut nici o discuţie cu nimeni, candidez unde îs (în PSD - n.red.), nu tot trec de la un partid la altu'", susţine Moncea.

Primarul din Sânmartin, Ioan Fârtan, n-a putut fi contactat, având telefonul închis. Sitzuaţia sa e, însă, cea mai ciudată. Pe de-o parte, el este unul dintre primarii din judeţ cei mai siguri pe post, fiind unul dintre cei mai longevivi în funcţie şi unul dintre performerii precedentului scrutin electoral local, din 2012, când a fost reales de aproape 86% dintre alegătorii prezenţi la urne. Pe de altă parte, însă, el n-ar mai putea obţine sprijinul politic al PNL dar nici pe cel al PSD pentru o nouă candidatură, deoarece nu s-ar încadra în prevederile noilor coduri etice ale celor două mari partide, după ce, la finele anului trecut, Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat de conflict de interese. Totuşi nu e exclus să candideze sub flamurile social-democraţilor, care au dovedit, nu o dată, că sunt extrem de flexibili când e vorba de respectat propriile criterii de integritate.

 

Comenteaza