PNL la guvernare. O nouă nominalizare de comisar, la vot în Parlament şi amendamente la controversata OUG 114
Premierul desemnat Ludovic Orban a precizat că persoane care va fi propus pentru funcţia de comisar european va fi audiată în Parlamentul naţional, deoarece acestea sunt prevederile legale care trebuie respectate, lucru care nu a fost făcut de către Viorica Dăncilă.
„Cu siguranţă comisarul european e un argument suplimentar pentru a susţine Guvernul. Şi aici, în privinţa numelui persoanei care va fi propusă comisar european daţi-mi voie să nu vă dau nume. Sigur avem candidaţi care ar putea trece fără probleme de Parlament”, a declarat Ludovic Orban, marţi seara, la Digi 24.
Întrebat dacă noua nominalizare de comisar european trebuie să fie tot un socialist, liderul PNL a răspuns: „Sub nicio formă”.
„PPE a câştigat alegerile la nivel european. PNL a câştigat alegerile europarlamentare în România. Nu e nicio problemă legat de culoare politică a candidatului. Trebuie să fie o persoană integră şi competentă. Cu siguranţă ne vom consulta cu preşedintele şi îl vom trece prin comisiile de specialitate. Suntem obligaţi de lege. Acolo spune foarte clar că pe propunerile pe care le formulăm la Comisia Europeană, candidaţii trebuie să fie audiţia în comisiile naţionale. E o propunere legală. Corina Creţu a fost audiată”, a explicat Orban.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi la Cotroceni, că prim-ministrul desemnat este liderul PNL Ludovic Orban. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.
Procedurile desemnării comisarilor europeni de către România, Ungaria şi Franţa sunt încă deschise, a anunţat joi seară Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene.
Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii Comisiei Europene vor continua contactele cu autorităţile române, la fel cum vor continua şi cele cu Ungaria şi Franţa privind nominalizarea pentru funcţia de comisar european, având în vedere toate echilibrele care trebuie realizate, precum competenţele necesare, aspectele ce ţin de integritate şi inclusiv paritatea femei şi bărbaţi în noua Comisie.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că se va implica la nivelul UE pentru a nu fi acceptat un comisar european propus de un Guvern demis, respectiv europarlamentarul PSD Dan Nica.
Orban, despre OUG 114: Trebuie abrogate prevederile legate de energie, domeniul bancar
Ludovic Orban a declarat că la OUG 114 trebuie abrogate reglementările legate de domeniul energiei, cu o perioadă de tranziţie de maxim 9 luni, cele privind domeniul financiar-bancar şi cele legate de comunicaţii. El a spus că Fondul de Dezvoltare şi Investiţii e „o minciună gogonată”.
„Ordonanţa de urgenţă 114 pe scurt. Evident trebuie abrogate reglementările din domeniul energiei, în schimb cu o perioadă de tranziţie care trebuie să permită companiilor, de şase, maxim nouă luni de zile. Trebuie abrogate prevederile, şi asta susţinem, legate de domeniul financiar-bancar, legate de comunicaţii”, a afirmat Ludovic Orban, marţi seara, la Digi 24, întrebat ce se va schimba la OUG 114.
„De asemenea, prevederile legate de Pilonul II de pensii. FDI-ul e o minciună gogonată, o poveste. Au dat drumul la proceduri de licitaţie pentru semnarea de contracte în valoare de aproape 400 de milioane pe aşa-zisul Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, în condiţiile în care ei nu au niciun ban. Pe ce bani din pix, pe promisiuni neonorate?”, a completat premierul desemnat.
Liderul PNL a mai spus că trebuie oprită plafonarea indemnizaţiilor pentru persoanele persecutate politic sau academicieni.
„Trebuie oprită plafonarea. Prin OUG 114 au fost plafonate indemnizaţiile până în 2022, indemnizaţii care privesc persoane persecutate politic, deţinuţii politici, indemnizaţiile academicienilor. A fost aşa parcă o răutate gratuită împotriva unor categorii pe care probabil pesediştii le urăsc”, a conchis Orban.