Poza ambasadorului SUA cu steagul Ţinutului Secuiesc: normalitate, gafă diplomatică sau "agendă ascunsă"?

Poza ambasadorului SUA cu steagul Ţinutului Secuiesc: normalitate, gafă diplomatică sau
Aflat în vizită în Secuime, ambasadorul SUA Hans Klemm a primit cadou un steag al Ţintului Secuiesc, cu care şi-a făcut o poză, alături de lideri ai administraţiei locale. Fotografia a inflamat o parte a presei şi a clasei politice.

Atât principalii lideri politici locali, cât şi una dintre cele mai autorizate voci clujene atât în materie de diplomaţi,e cât şi de cultură a spaţiului nord-american, fostul consul al României la Toronto şi secretar în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Valentin Naumescu, apreciază că nu e cazul să se facă din ţânţar, armăsar.

„Sunt convins că, prezent la convocarea MAE, ambasadorul SUA va da o explicaţie plauzibilă pentru gestul său. Cred că nu e cazul să ne inflamăm inutil, nu e cazul să dramatizăm exagerat această întâmplare. A venit vremea să ieşim din retorica naţionalistă şi ar trebui să înţeleagă acest lucru toţi politicienii noştri. Astăzi asistăm la o recrudescenţă a retoricii naţionaliste în Europa şi nu numai şi nu cred că e bine să apară asemenea tonalităţi şi în România", a declarat preşedintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda.

Omologul său din fruntea PSD Cluj, Horia Nasra, apreciază că gestului ambasadorului SUA de a se fotografia cu steagul Ţinutului Secuiesc nu-i trebuie atribuită altă conotaţie în afara celei de complezenţă. „Cu siguranţă că domnul Hans Klemm cunoaşte foarte bine istoria României şi cred că gestul său a fost unul de complezenţă. Însă cred că, în anumite situaţii, trebuie să fim atenţi şi la simbolistică. De altfel, în ultimii 25 de ani, relaţiile dintre români şi maghiari s-au îmbunătăţit semnificativ şi nu cred că e o tragedie naţională că ambasadorul SUA a apărut în acea poză. Cred, însă, că trebuie să respectăm cel mai mult steagul României", a opinat Nasra.

Fireşte, nici şeful UDMR Cluj, Csoma Botond, nu crede că ambasadorul american ar fi greşit cu ceva. „Nu înţeleg de ce se face atâta scandal, şi alte regiuni au steaguri proprii, de exemplu Bucovina. Într-adevăr, a existat o controversă în privinţa steagului Ţinutului Secuiesc, mdar nu înţeleg de ce atâta înverşunare împotriva faptului că Ţinutul Secuiesc are steag. Nu crted că ambasadorul SUA a lezat pe cineva sau a adus atingere în vreun fel statului român", a comentat Botond.

Cadru didactic al Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai", Valentin Naumescu corelează gestul ambasadorului american cu spaţiul cultural din care provine. „Nu aş exagera proproţiile discursului şi n-aş dramatiza. Tonalităţile folosite în acest caz sunt un pic prea înalte şi în discordanţă cu caracterul inofensiv al întâlnirii la care a participat ambasadorul SUA. Să nu uităm că acest vine dintr-o ciltură în care elementele culturale, identitare americane sunt extrem de bine conturate, dar, în egală măsură, în SUA nu e nimeni deranjat de exprimarea minorităţilor, dat fiind caracterul SUA de stat de emigranţi, de Lume Nouă. Nu deranjează pe nimeni arborarea steagului Poloniei, Italiei sau României. O spun şi din experienţa de consul la Toronto, deci tot în America de Nord, unde exista o concordie absolută între identitatea canadiană şi cea românească, în cazul meu.

Hans Klemm este în primul său an aici, face vizite, descoperă România inclusiv cu sensibilităţile ei culturale sau interetnice, Fotografia respectivă n-are vreo semnificaţie politică profundă. Punctul de vedere exprimat de Ambasada SUA e corect, ambasadorul Klemm vizitează toate regiunile României. Sigur, ar fi fost ideal ca în poză să apară şi un steag al României, dar nu trăim într-o lume ideală", a apreciat Naumescu.

Comenteaza