Prefectul Clujului a dat ordin de încetare a mandatului unui primar clujean

Prefectul Clujului a dat ordin de încetare a mandatului unui primar clujean
Decizia vine după ce primarul a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel la închisoare cu suspendare.

„Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a emis miercuri, 19 octombrie 2016, ordinul nr 486/19.10.2016 privind încetarea de drept înainte de termen a mandatului domnului Morar Ioan - primar al comunei Râşca, judeţul Cluj, ca urmare a condamnării prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a pedepsei", informează Instituţia Prefectului Judeţului Cluj.

Decizia reprezentantului Guvernului României în teritoriu vine după ce instituţia pe care o conduce a primit de la Curtea de Apel Cluj hotărârea penală prin care primarul Ioan Morar a fost condamnat la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei iar de la secretarul comunei Râşca un referat cu privire la situaţia primarului şi copii ale sentinţelor date în acest caz.

„După analiza documentelor, Serviciul Controlul Legalităţii Actelor, Contencios Administrativ, Apostilă a constatat că dl Morar Ioan a fost condamnat de Curtea de Apel pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată", se mai arată în informarea de presă a Prefecturii Cluj

Reacţia primarului demis: „Totul este politic"

Reamintim că Ioan Morar a candidat sub sigla PNL şi a câştigat în iunie primăria Râşca cu 55,18 % din voturi.

Legea privind statutul aleşilor locali spune la articolul 15, alin.2, litera e, că „încetează de drept calitatea de primar în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate", fără a face distincţie între cele două situaţii, condamnare cu executare sau cu suspendare.

Primarul demis poate ataca decizia la instanţa de contencios administrativ, iar dacă justiţia va menţine dispoziţia prefectului, în Râşca vor fi organizate din nou alegeri pentru funcţia de edil.

Contactat de ZIUA de CLUJ, primarul demis al comunei Râşca, Ioan Morar, s-a declarat surprins de ordinul emis de prefectul Clujului pentru încetarea mandatului său. „Mă surprinde acest fapt, eu sunt în concediu de odihnă şi cred că domnul prefect nu are argumente pentru aşa ceva din mai multe motive. În primul rând că sunt în concediu de odihnă, în al doilea rând pentru că pe rolul instanţei este o cerere de Revizuire în acest dosar şi în al treilea rând pentru că am două sentinţe prin care mi s-a dat dreptul să candidez, să fiu ales într-o funcţie publică. Şi un alt argument, fapta este comisă în 2013. De ce nu m-a suspendat de 3 ani, de ce să mă suspende în acest mandat? E clar că totul este politic", a susţinut Ioan Morar.

Primarul din Râşca a mai afirmat că va ataca în justiţie ordinul emis de prefectul judeţului Cluj, privind încetarea mandatului său.

Prefectul Clujului a mai dispus în acest an, în luna iulie, încetarea mandatului primarului din Cojocna, Teodor Bucur, ales în iunie pe listele PNTCD, pentru o condamnare definitivă şi irevocabilă dictată de Curtea de Apel Cluj în 2014, de 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de complicitate la înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

 

Comenteaza