Previziunile lui Rareş Bogdan despre votul de duminică. Cine va produce surpriza la Cluj

Previziunile lui Rareş Bogdan despre votul de duminică. Cine va produce surpriza la Cluj
Realizatorul emisiunii „Jocuri de putere", Rareş Bogdan, şi jurnaliştii ZIUA de CLUJ şi Realitatea FM Cluj, Mihai Moga şi Ionel Lespuc, au analizat miercuri în emisiunea "1 la 1" ultimele zile de campanie şi au făcut predicţii pentru ce va fi duminică.

Rareş Bogdan a apreciat că după emisiunea premierului Dacian Cioloş, de marţi seara de la Antena 3, s-a activat o parte importantă a electoratului de dreapta, ce a creat un val care care va duce la o prezenţă cu circa 3-5 % mai mare la alegerile din 11 decembrie.

„Până aseară prezenţa estimată conform cercetărilor era undeva între 39 şi 43 %, dar după valul care s-a creat, se va activa şi diaspora, chiar dacă nu la nivelul votului pentru alegerile prezidenţiale şi vom asista la o creştere a numărului de votanţi, ne vom duce spre 45-50 %, ceea ce va duce PSD-ul sub 40 %, iar la acest scor PSD-ul nu va guverna în România", a afirmat Rareş Bogdan.

Jurnalistul Ionel Lespuc a remarcat că Ciolos nu este primul politician care iese intarit din emisiunea de seara de la Antena 3. „Mihai Gâdea, şi cu Crin Antonescu, şi cu Klaus Iohannis şi cu Dacian Cioloş, a dat-o în bară de fiecare dată şi efectul este contrar, întotdeauna", a precizat jurnalistul clujean. Mihai Moga a susţinut, la rândul său, că schimbarea de atitudine a lui Dacian Cioloş pe acest final de campanie este cam tardivă. „Nu ştiu dacă nu cumva este prea târzie această descoperire sau redescoperire a unui premier combatant, a unui premier ferm", a declarat jurnalistul.

Rareş Bogdan a dezvăluit că Dacian Cioloş avea ocazia să intre în această campanie ca şef al PNL, „pentru că i s-a oferit partidul pe tavă", ceea ce ar fi determinat un scor mai bun pentru liberali, care acum se situează în sondaje în marja de 27-28-29 %, dar nu trec de 30%.

„PNL depăşeşte greu cifra de 28% din cauza faptului că USR creşte, pe principiul vaselor comunicante. Practic, votanţii USR sunt 6-7%, dar mai iau de la PNL şi ajung pe la 8-9 %. O altă explicaţie a scorului mic al PNL este faptul că unele structuri ale vechiului PDL sunt nemulţumite de retragerea lui Blaga din conducere şi îşi vor da votul pentru PMP-ul lui Traian Băsescu, chiar dacă nu recunosc acest lucru, pe modelul Donald Trump de acum sau Vadim Tudor din anul 2000", a explicat realizatorul emisiunii „Jocuri de putere" de la Realitatea TV, care a spus că este convins că PMP va face pragul de 5% şi va ajunge în parlament.

Rareş Bogdan a mai opinat că la fel cum USR va „rupe" din electoratul PNL, la fel se va întâmpla şi în cazul PRU-PSD, în special în Muntenia şi Moldova. Jurnalistul clujean a dat în cadrul emisiunii şi câteva informaţii despre unele cercetări sociologice care indică, printre altele, faptul că în 11 decembrie, USR ar urma să obţină la Cluj un procent între 8 şi 12 %.

 

 

 

Comenteaza