Primarii PSD dictează parlamentului: „Să se modifice, dar să nu se schimbe nimic”

Primarii PSD dictează parlamentului: „Să se modifice, dar să nu se schimbe nimic”
Revolta primarilor PSD în faţa riscului de a nu-şi mai putea conserva mandatele la alegerile de anul viitor a făcut principalul partid de guvernământ să dea înapoi în privinţa reformei electorale şi să nu mai susţină revenirea la alegerea edililor în două tururi de scrutin. Social-democraţii şi-au impus deja punctul de vedere în comisia de Cod Electoral.

„Să se modifice, dar să nu se schimbe nimic" pare a fi crezul după care se ghidează PSD şi aliaţii de la guvernare, în privinţa reformei Codului Electoral. Cel puţin aşa stau lucrurile în ceea ce priveşte legea alegerilor locale. În şedinţa de marţi a comisiei parlamentare speciale s-a votat în unanimitate pentru alegerea în continuare a consilierilor locali şi judeţeni pe liste şi cu o majoritate de 10 voturi la 5 pentru alegerea, în continuare, a primarilor într-un singur tur de scrutin.

În privinţa modului de alegere a preşedinţilor de consilii judeţene, decizia a fost amânată, dar e previzibil acelaşi rezultat, în condiţiile în care, la fel ca în cazul primarilor, doar PNL doreşte trecerea la sistemul cu două tururi de scrutin, în vreme ce social-democraţii vor tot un singur tur sau chiar revenirea la alegerea indirectă (de către consilierii judeţeni, din rândul lor).

Legitimitatea serios diminuată a unui primar ales cu 25%-35% nu pare a-i deranja pe actualii ocupanţi ai funcţiilor, preferând lipsa de legitimitate riscului pierderii alegerilor. Calculul este foarte simplu: un primar care a pierdut sprijinul majorităţii concetăţenilor, îşi poate conserva, totuşi, funcţia.

În condiţiile în care voturile celor nemulţumiţi de el se disipează între contracandidaţii săi, primarul în funcţie poate câştiga primul tur de scrutin cu ajutorul voturilor obţinute pe baza notorietăţii şi a fricii de schimbare, care, însă, i-ar fi total insuficiente într-un eventual tur doi, în care nemulţumiţii majoritari ar vota împotriva lui, indiferent de numele celuilalt finalist. Exemple de inversări a rezultatului din primul tur, pe baza voturilor împotriva aşa-zisului favorit au existat cu nemiluita, cel mai proaspăt exemplu fiind cel al scrutinelor din 2 şi 16 noiembrie 2014.

Susţinător al alegerii primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, vicepreşedintele comisiei de Cod Electoral, senatorul PNL Alin Tişe, s-a resemnat în faţa forţei votului majoritar. „Noi (liberalii - n.red.) am propus două tururi, dar la vot a fost 10 la 5 pentru un singur tur. Asta e, din păcate asta e majoritatea, n-o putem schimba deocamdată", a comentat Tişe.

 

Comenteaza