Video Primarul Emil Boc, despre alegerile europarlamentare: „În 9 iunie, Europa va fi într-un moment de răscruce”

Primarul Emil Boc, despre alegerile europarlamentare: „În 9 iunie, Europa va fi într-un moment de răscruce”

Edilul Emil Boc a atras atenția, la ZIUA LIVE, asupra importanței păstrării valorilor proeuropene.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a subliniat, la ZIUA LIVE, că politicile de învrăjbire au dus mereu la războaie, în Europa, iar acest lucru nu ar trebui să se repete în istorie.

„Uniunea Europeană și-a dat seama, după atâția ani de războaie, 20 de secole de războaie pe acest continent european, și-a dat seama după Al Doilea Război Mondial, că nu mai poate continua nici rivalizatatea franco-germană, nici cea anglo-franceză, nici rivalitatea habsburgo-țaristă, nici rivalitățile de milenii.

(…) A fost rivalitate, au fost confruntări, învrăjbiri, prin bătălii...au fost două conflagrații mondiale în 50 de ani și au murit peste 100 de milioane de oameni. Lumea a ajuns în Europa la înțelepciunea de a ști că nu se mai poate prin confruntare, nu se mai poate construi prin învrăjbire, prin ură, am avut Holocaust pentru că nu ai putut să îl accepți pe celălalt... am văzut ridicarea șovinismului și a extremismului la rang de politică de stat, celălalt este de vină pentru că nu poți tu să fii mai bun. În loc să cauți să fii mai bun, cauți vină, ba că sunt evrei, ba că sunt altceva, doar tu nu recunoști că ai o problemă. Aceste politici de învrăjbire au dus la cele două războaie mondiale și la acele catastrofe umanitare. La aproape 80 de ani avem pace pe continentul european. Însă a revenit războiul la graniță și vedem din nou că pacea nu este eternă și că demonii trecutului nu sunt îngropați definitiv.

Doar prin atitudini care țin de ceea ce am făcut în Europa, vom reuși. Iar noi, la Cluj, nu facem altceva decât să urmăm un model care s-a validat care a dus la prosperitate, democrație și pace, acesta este modelul european din ultimii 79 de ani. Asta facem și la Cluj, clădim comunități puternice, promovând spiritul acesta de unitate în diversitate, de respect și toleranță, de susținere reciprocă și prin punerea la colț a tot ceea ce înseamnă extremism, ură interetnică, intoleranță de toate tipurile, învrăjbire, toate acestea creează sâmburii care duc la război și agresiune.

După atâtea secole de istorie, eu cred că am ajuns la această înțelepciune să ne dăm seama că doar așa putem reuși”, a declarat Emil Boc.

În opinia edilului Clujului, scrutinul europarlamentar din acest an reprezintă un test pentru toți europenii, care vor avea de ales între continuitate și, implicit, plusvaloare, respectiv nonvalori.

„De aceea, în 9 iunie, Europa e la un moment de răscruce. Are din nou niște opțiuni pe masă, care mizează pe continuitatea lucrurilor bune, proeuropene, cu păstrarea identității naționale și a lucrurilor bune pe care le are fiecare națiune. Nu se topește națiunea română, franceză, germană, într-un spațiu european, ele rămân ca identități, doar că fiecare vine la masa comună și construiește cu ce are el mai bun plusvaloare, dispărând rivalitățile. Marele progres al Europei este că a reușit să ducă colaborarea dintre state mai jos, la nivelul colaborării dintre oameni.

Este ceva unic acest lucru realizat de Europa în ultimii 79 de ani, ca oamenii să treacă la etapa de colaborare și e doar începutul. Dacă se va opri colaborarea dintre oameni, statele vor avea doar un pas de făcut pentru a aduce războiul. Asta a fost și între Rusia și Ucraina, când oamenii nu au mai colaborat, vedeți la ce decizie au ajuns liderii politici? Una absolut absurdă, să încerci să ștergi de pe hartă un stat al Europei, cum este Ucraina...doar pentru că cineva a rămas încremenit în trecut și consideră că legea trebuie să o facă războiul și nu pacea”, a mai spus Boc.

Comenteaza