Programul de alimente gratuite pentru europenii săraci continuă până în 2013; aproape 15.000 de clujeni printre beneficiari

Programul de alimente gratuite pentru europenii săraci continuă până în 2013; aproape 15.000 de clujeni printre beneficiari
Programul european de ajutor alimentar, prin care persoanele defavorizate primesc gratuit alimente de bază, va continua și în 2012, după ce Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (PE), unde vicepreşedinte este clujeanul Rareş Niculescu, a aprobat ieri un compromis la care s-a ajuns cu Consiliul în decembrie anul trecut.

Compromisul se referă la menținerea, până în 2013, a finanțării integrale din fondurile UE pentru acest program, aşa cum a solicitat PE în prima lectură. În acelaşi timp, textul adoptat permite ca programul, în forma existentă, să fie eliminat treptat după 2013 - aşa cum au solicitat unele state membre. Niculescu spune însă că statele membre vor trebui să identifice soluții pentru continuarea, după 2013, a acestui program.

 

Programul de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate prevede finanțarea de către UE, în proporție de 100 %, cu un plafon anual de 500 de milioane de euro, a achiziţiei de produse alimentare de bază. În România, în 2010, au beneficiat de acest program peste 2 800 000 de persoane - pensionari, persoane fără venituri, sau cu venituri foarte mici, persoane cu handicap şi altele.

Numărul beneficiarilor ajunge la peste 14.200 doar în Cluj-Napoca, potrivit unei evidenţe a Primăriei. Dintre aceştia, peste 10.700 de persoane şi-au ridicat ajutoarele alimentare de la UE până acum.

Ajutoarele sunt oferite de Uniunea Europeană prin Planul Anual European de Furnizare de Ajutoare Alimentare.

Vezi aici cum se distribuie alimentele în Cluj

Comenteaza