PSD lasă în urmă dezastru în absorbţia fondurilor europene. Corina Crețu: "Nu cred că mai pot fi semnate foarte multe proiecte"

PSD lasă în urmă dezastru în absorbţia fondurilor europene. Corina Crețu: "Nu cred că mai pot fi semnate foarte multe proiecte"

Gradul de absorție a fondurilor europene din exercițiul financiar 2014-2020 este de doar 28%, în România.

Victor Ponta, președintele Pro România, a semnalat, în cardul unei conferine de presă susținută la Cluj, că 2020 este ultimul an din acest exercițiu financiar european în care guvernul mai poate semna contracte cu finanțare europeană, arătând că, în ultimii cinci ani, rata de absorbție a ajuns la doar 28%.

"Anul viitor este ultimul în care încă se mai semnează contracte cu finanțare din bugetul european 2014-2020, după care mai sunt doi ani pentru decontare. Suntem la 28% absorbție de fonduri europene, după cinci ani. Ne-a mai rămas 72% pentru un an. Nu este o situație nouă, în 2012 era la 7%, iar în 2013-2014 am reușit să trecem de 90%. Apelul nostru pentru actualul guvern este să folosească experiența pe care noi am avut-o atunci și să reușească anul viitor să semneze contracte până la 90% din fonduri europene", a declarat Victor Ponta.

La rândul său, fostul comisar european pentru Politică Regională și actual europarlamentar, Corina Crețu, a afirmat că a transmis repetate atenționări guvernului PSD, pe timpul mandatului său în Comisia Europeană, privind gradul scăzut de absorbție și a lipsei maturității proiectelor din infrastructură. Corina Crețu a declarat că unul dintre cele mai mari regrete pe care din acest mandat este că nu a reușit, prin finanțare europeană, să realizeze spitalele regionale de la Cluj, Iași și Craiova.

"Am adresat foarte multe atenționări pe timpul mandatului meu de comisar european pentru Politică Regională privind nefolosirea fondurilor care duc la ameliorarea problemelor din viețile oamenilor. Una dintre tristețile mele se referă la spitalele regionale. Împreună cu domnul Ponta, în Programul Operațional Regional, acum cinci ani, semnam aceste spitale regionale și speram ca, până la sfârșitul mandatului meu, să le și inaugurăm. Iată că suntem în 2019, iar ultima dată menționată de guvernul PSD pentru finalizarea lor este anul 2027. Nu știu care este poziția noului guvern și a noului ministru al Sănătății", a spus Corina Crețu.

Fostul comisar european este de părere că nu mai pot fi semnate multe contracte, întrucât nu sunt pregătite proiecte de finanțare europeană, iar realizarea acestora durează mult timp.

"Nu cred că pot fi semnate foarte multe proiecte deoarece nu sunt pregătite foarte multe. Proiectele de infrastructură iau foarte mulți ani de pregătire tehnică și financiară. Speranța mea este să se facă cât mai mult, în interesul României", a conchis europarlamentarul Pro România.

Comenteaza