PSD, lovit din toate direcțiile la pomenile electorale

PSD, lovit din toate direcțiile la pomenile electorale
După ce PNL a atacat la Curtea Constituțională (CCR) majorările salariale acordate cu maximă larghețe de PSD-işti profesorilor, medicilor şi nu numai, a intrat în scenă preşedintele Klaus Iohannis, care a procedat identic cu principalul instrument de propagandă electorală a social-democraţilor, legea anulării a 102 taxe parafiscale.

De fiecare dată, liderul PSD Liviu Dragnea a sărit ca ars, luând îndrăzneala adversarilor politici aproape ca pe un afront personal. Interesant este că primul care anunţase că intenţionează să atace la CCR eliminarea celor 102 taxe a fost ministrul Economiei, Costin Borc, acompaniat imediat chiar de premierul Dacian Cioloş. Numai că, la scurt timp, şeful guvernului avea să declare că n-a reuşit să găsească hibe constituţionale controversatei legi, motiv pentru care a renunţat la intenţia anunţată. Se pare că specialiştii din jurul locatarului de la Cotroceni au izbutit, totuşi, să găsească temeiuri în baza cărora să atace legea la CCR.

Deşi liberalii au votat cot la cot cu PSD-iştii legea în cauză, nu au absolut nici o problemă cu demersul lui Iohannis. „Nu cunosc motivele pentru care preşedintele a atacat legea la CCR, dar ce ştiu este că şi tăieri de taxe şi majorări salariale nu-şi poate permite niciun stat pe lumea asta. Acestea sunt strict lovituri de imagine ale PSD, pentru că inclusiv specialiştii lor ştiu foarte bine că aşa ceva nu se poate. În viitorul mandat mă voi lupta să impun un proiect de lege pentru ca asemenea trăznăi nesustenabile să nu mai poată fi făcute. Este un simplu joc de imagine al PSD, care nu urmăreşte altceva decât un profit electoral necinstit şi imoral", a afirmat senatorul PNL Marius Nicoară.

Este adevărat că, după ce au votat tăierea celor 102 taxe, liberalii au refuzat să ia parte şi la legiferarea majorărilor salariale, parlamentarii lor neparticipând la votul dat pentru proiectul din urmă. Nu poate fi ignorată, însă, repetarea aproape la indigo a comportamentului PNL din 2008. La fel ca şi acum, după ce liberalii au votat in corpore, inclusiv miniştrii cabinetului Tăriceanu, la presiunea PDL-iştilor lui Emil Boc (care, ajuns în scurt timp premier, nu avea s-o mai aplice) şi a lui Traian Băsescu, majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, tot în prag de alegeri, guvernul liberal a atacat mai apoi, fără succes, legea la CCR.

Se pare că zilele acestea se poartă „trompetizarea" glăsuirilor şefilor. Altfel nu se poate explica faptul că deputatul PSD Cornel Itu repetă aproape papagaliceşte prostia monumentală debitată de Dragnea potrivit căreia eliminarea celor 102 taxe îi va propulsa pe români direct în clasa de mijloc. „E dreptul constituţional al preşedintelui să atace legea la CCR, dar ar trebui să se gândească şi la umilinţa pe care o suportă zilnic cetăţenii, care pierd ore în şir în tevatura asta. Prin tăierea acestor taxe putem oferi o bunăstare populaţiei, o putem duce la nivelul clasei de mijloc. Sigur, nu vom crea clasa de mijloc doar cu tăierea celor 102 taxe, dar e un pas înainte pentru formarea acelei clase de mijloc. Noi susţinem în continuare această lege şi ne vom bate pentru ea", a declarat Itu.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente crede că, de această dată, dreptatea e de partea PSD. „Preşedintele are tot dreptul, din punct de vedere constituţional, să facă acest lucru, dar cred că va defavoriza PNL la vot. Într-adevăr, sunt foarte multe taxe care ar fi trebuit eliminate de mult, aici PSD are dreptate", a opinat Mate.

Dar cel mai vehement apărător al pomenilor electorale este deputatul ALDE Mircea Irimie (despre maleabilitatea principiilor de plastilină ale şefului său, Călin Popescu-Tăriceanu, am scris deja). Reprezentantul unui partid ce se pretinde liberal, are o reacţie care l-ar face invidios până şi pe cel mai încrâncenat socialist. „În mandatul acesta, parlamentul a făcut multe lucruri bune, poate mai multe ca niciodată, a scos ţara din recesiune, a stabilizat-o, a dus-o la cea mai mare creştere economică din Europa.

De când a venit guvernul tehnocrat a îngheţat orice dezvoltare economică. Nu au atacat la CCR doar tăierile de taxe, la fel au făcut cu darea în plată, cu conversia creditelor în franci elveţieni, cu majorările salariale. Pe cine reprezintă Iohannis şi Cioloş, marile corporaţii şi marii bancheri, nu pe români. În ultimul an băncile au adunat peste un miliard de euro numai din comisioane. Preşedintele se simte obligat doar faţă de marii investitori şi de marii bancheri, nu faţă de amărâtul de român, care abia îşi duce zilele. Ne plângem că ne pleacă medicii şi profesorii şi nu vrem să le creştem cu 15% salariul?", a răbufnit Irimie.

În schimb, liderul PMP Cluj, Rareş Rusu, pare că priveşte cu detaşare tot acest veritabil război politic. „Asistăm iar la un meci politic PNL-PSD, ca în fiecare campanie electorală şi asta se întâmplă pe spatele românilor. PSD lansează măsuri populiste, multe fără acoperire bugetară, iar preşedintele Iohannis, sub mantaua tehnocratului, nu face altceva decât să răspundă înapoi PSD", a comentat Rusu.

Cum încă n-a ajuns om politic, liderul PUSR Cluj, Elek Levente, nu suferă de boala de a-şi da cu părerea despre orice, indiferent dacă se pricepe sau nu. „În ceea ce priveşte taxa radio-tv, personal sunt de acord să fie eliminată. Referitor la celelalte taxe, nu mă pricep, nu sunt economist şi nu vreau să risc să spun vreo prostie. Ca principiu, însă, cred că, dacă se elimină o taxă, trebuie găsită şi resursa acoperirii găurii de la buget care apare în acest fel. Dacă cei de la PSD au şi soluţia acoperirii pierderilor de la buget generate de eliminarea acestor taxe, atunci e în regulă, dacă nu, cred că nu. Oricum, momentul ales de PSD pentru eliminarea acestor taxe face ca toată treaba să miroasă a mită electorală. Cred că ar trebui analizată fiecare taxă în parte de specialişti, de economişti şi ei să spună dacă poate sau nu poate fi eliminată şi dacă acum e momentul pentru asta", a spus Elek.

 

Comenteaza