Raportul de forţe în USL se măsoară în vicepremieri

Raportul de forţe în USL se măsoară în vicepremieri
Mişcarea liberalilor cu Iohannis vicepremier, contrată de Ponta cu trei vicepremieri USD. Negocierile din USL au eşuat a doua zi la rând.

„Eşecul negocierilor ar putea duce la ruperea USL", a avertizat Klaus Iohannis. Deocamdată negocierile pentru noua structură a guvernului au înregistrat al doilea rateu consecutiv. Unui vicepremier „greu" propus de liberali, Victor Ponta vrea să-i contrapună nu mai puţin de trei vicepremieri USD.

Amânarea unei decizii în prima zi de negocieri în privinţa soluţiei pentru instalarea lui Klaus Iohannis în funcţiile de ministru de Interne şi de vicepremier s-a dovedit a fi un răgaz de care premierul Victor Ponta a avut nevoie pentru a gândi mişcarea de răspuns. „Nu vreau să iasă PNL de la guvernare, vreau să intre", definea Crin Antonescu întărirea rolului liberalilor în cabinetul Ponta, scop urmărit prin plasarea primarului Sibiului în funcţia de vicepremier. Şeful guvernului a scos din joben o contramăsură, prin care, fie şi doar ca imagine, poziţia liberalilor să fie, de fapt subţiată: înfiinţarea încă unei funcţii de vicepremier pentrui liderul PC Daniel Constantin. Explicând că, în acest fel, toate cele patru partide de guvernământ vor avea câte un vicepremier, asumându-şi mai clar răspunderea guvernării, în fapt, unui vicepremier al PNL, Ponta vrea să-i opună nu mai puţin de trei vicepremieri ai nou-înfiinţatei Uniuni Social-Democrate (USD), alianţa electorală PSD-UNPR-PC. Liberalii n-au căzut în capcană şi, cel puţin pentru moment, negocierile, ca şi remanierea celor patru miniştri liberali, par în impas.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, crede că, de la bun început, liberalii n-ar fi trebuit să solicite modificări structurale în privinţa cabinetului. „Nu poate fi nici PSD înţelegător la nesfârşit cu ambiţiile unuia sau altuia. Corect era să se păstreze structura care s-a stabilit la învestirea guvernului, iar, dacă se doreau modificări, acestea să se facă post pe post, ministrul de Interne să fie înlocuit cu alt ministru de Interne, iar ministrul de Finanţe-vicepremier, înlocuit cu alt ministru de Finanţe, care să fie şi vicepremier. Totul s-ar fi rezolvat foarte simplu şi rapid, guvernul şi-ar fi continuat treaba şi nu s-ar fi ajuns la aemenea discuţii nu foarte productive. Aşa, dacă liberalii au avut o doleanţă, atunci şi conservatorii au avut doleanţa să aibă vicepremier. Practic s-a deschis o cutie a Pandorei", a declarat Lăpuşan.

Fireşte, cu totul alta este opinia liberalilor. „Păi tocmai prin apariţia unui vicepremier suplimentar se modifică structura guvernului şi trebuie mers în parlament la vot. Astea sunt chestiuni de şicane politice şi dacă domnul Victor Ponta ar fi serios, ar păstra actuala structură a guvernului, cu Klaus Iohannis vicepremier pe probleme economice şi lucrurile ar merge mai departe, pentru că vicepremier poate fi oricare dintre miniştri, deci şi ministrul de Interne, doar atribuţiile trebuie păstrate pentru a nu fi restructurare. Patru vicepremieri e chiar bătaie de joc, şi-aşa avem un guvern supraponderal. Ar trebui să ne păstrăm bunul-simţ şi cred că ar fi suficienţi doi vicepremieri, unul de la PSD şi unul de la PNL. Dar aici sunt şi negocieri de forţă, de umflat muşchii, sper că până la urmă lucrurile vor fi în ordine", a comentat preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran.

Comenteaza