Rareș Bogdan, bilanț incomod despre guvernarea Dăncilă: "Nu știe pe ce lume trăiește! "

Rareș Bogdan, bilanț incomod despre guvernarea Dăncilă: "Nu știe pe ce lume trăiește! "

Jurnalistul Rareş Bogdan a oferit luni, 23 iulie, o analiză pentru PSnews.ro în care a reacţionat la bilanţul guvernării prezentat astăzi de premierul Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a vorbit astăzi despre anumite plusuri pe care România le-ar fi dobândit după cele şase luni de guvernare. Mai exact, este vorba de creşterea veniturilor la bugetul statului faţă de perioada similară a anului trecut, cât şi despre creşterea pensiilor şi a salariilor cum ar fi cele ale medicilor.

În acest context, Rares Bogdan a afirmat tranşant că „doamna Dăncilă nu știe pe ce lume trăiește” iar în realitate „românii o duc mult mai rău ca în urmă cu doi ani de zile”, jurnalistul făcând referire la guvernarea Cioloş din 2016. Despre pensii, realizatorul de emisiune de televiziune a spus că per ansamblu creşterea pensiilor „nu acoperă creșterile la utilități și explozia prețurilor”.

„Doamna Dăncilă nu știe pe ce lume trăiește. În primul rând, românii o duc mult mai rău ca în urmă cu doi ani de zile. Creșterile promise sunt praf în ochi. Contribuțiile mutate de la angajator la angajat au produs pentru 600 de mii de români pierderi salariale majore. La unii s-a prăbușit pur și simplu venitul cu 60%. Avem 0 investiții publice : niciun metru nu kilometru de autostradă. Centurile nu sunt continuate, iar centura Bucureștiului nici măcar nu au început-o, fiind o rușine pentru o capitală europeană. Ne-au luat-o înainte Tirana și Sofia. S-a produs scăderea investițiilor străine în România, avem lipsă de predictibilitate economică. Avem un ROBOR care a explodat la 3,5% și care a adus în buzunarele românilor, în jurul a 3 milioane de români, pierderi între 45 de lei și 1000 de lei în plus la rata lunară, aceștia având credite în lei. Când a venit PSD la putere, ROBOR era 0,6% și astăzi este 3,5%. A crescut euro, a crescut inflația de la 0,2% când a ajuns PSD la putere, la 5,5%, și este în continuă creștere. De asemenea, avem o creștere a prețului la motorină, benzină deși guvernul Tudose promitea în luna august, în urmă cu un an, că prețurile vor scădea la pompă în jur de 15-20%. Avem o creștere a cheltuielilor cu utilitățile și o creștere a prețului la curentul electric. Micuța creștere la pensii nu acoperă creșterile la utilități și explozia prețurilor”, a declarat Rareş Bogdan.

Cât despre salariile medicilor, realizatorul de la Realitatea TV a tras un semnal de alarmă pentru că, potrivit acestuia, s-a creat o discrepanţă între cadrele medicale şi restul personalului medical întrucât celor din urmă li s-au anulat sporurile.

„Legat de creșterea salariilor medicilor, în cazul unora au crescut, dar pentru foarte mulți nu le-a crescut și chiar au scăzut. Spitalele județene și universitare au primit bani în plus, dar măsura a produs o ruptură în cadrul personalului medical. Medicilor li s-au crescut veniturile, dar personalului medical li s-a tăiat din venituri: un șef de laborator, un cercetător, o asistentă medicală au cunoscut o pierdere de până la 40% din venituri lunar din cauza anulării sporurilor”, a spus jurnalistul.

Totodată, Rareş Bogdan a afirmat referitor la actuala guvernare că „minusurile sunt infinit mai multe decât plusurile”.

„Așadar, dacă punem la stânga și dreapta plusurile şi minusurile, vom vedea că minusurile sunt infinit mai multe decât plusurile. Plusul este că România nu a ajuns pe drumul Greciei. România a avut forță economică mai ales datorită diasporei, a banilor din diaspora pe care puterea îi jigneşte de câte ori poate. Gândește-te că diaspora a trimis anul trecut 4,9 miliarde de dolari și anul acesta se preconizează un număr de 5,5 miliarde de dolari. Aceasta este suma trimisă de diaspora românească din banii contorizaţi de moneygram, westernunion și bănci. Pe lângă acest lucru mai sunt banii care nu sunt contabilizați, suma corectă fiind undeva pe la 7-7,5 miliarde de dolari, bani care întră în economia României de la cetățenii activi ai României care din păcate nu se mai află pe teritoriul național și care în țările în care lucrează: Marea Britanie, Italia, Franța, Spania, Germania și multe altele, sunt extrem de respectați. Au început de la nivelul meseriilor de jos să ajungă chiar să urce în ierarhii sau chiar să aibă mici afaceri. La nivelul Italiei, de exemplu, sunt 40 de mii de companii românești”, a precizat realizatorul TV."

 

Comenteaza