Reacţii sceptice vizavi de solicitarea lui Mate VIDEO

Reacţii sceptice vizavi de solicitarea lui Mate VIDEO
UDMR apelează la Marea Unire de acum 95 de ani în lupta pentru autonomie. Deputatul clujean Mate Andras a solicitat Parlamentului să respecte unul dintre paragrafele proclamaţiei de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, potrivitr căruia "fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său". Solicitarea liderului UDMR Cluj este privită cu scepticism atât de colegii săi parlamentari, cât şi de specialiştii în istorie contemporană.

Liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputatilor, clujeanul Mate Andras, a solicitat ca pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite să fie introdusă o declaraţie care să fie apoi analizată, dezbatută şi adoptată. Declaraţia se referă la respectarea prevederilor Proclamaţiei de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

Parlamentarii clujeni spun că solicitarea deputatului UDMR are legătură cu lupta maghiarilor pentru autnomie.

"Această declaraţie o văd ca şi o modalitate în care doresc să forţeze, probabil, viitoarea Constituţie cu privire la anumite drepturi, la descentralizare, la regionalizare", a precizat senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş.

Solicitarea deputatului Mate Andras nu corespunde cu normele europene în vigoare, spun specialiştii în istorie contemporană.

"Ceea ce angajează România este Tratatul de Pace şi Constituţia din 1923 nu este în concordanţă cu normele europene, cu legislaţia în vigoare", a precizat Adrian Ivan, specialist în istorie contemporană.

Liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor spune că Parlamentul României ar trebui să susţină adoptarea cadrului legislativ în domeniul organizării şi funcţionării justiţiei, astfel încât aceasta "să concorde întocmai cu prevederile Rezoluţiunii Adunării Naţionale de la Alba Iulia".

 

Comenteaza