Regionalizarea, într-o nouă dilemă: cine alege guvernatorii?

Regionalizarea, într-o nouă dilemă: cine alege guvernatorii?
După disputa privind numărul regiunilor a apărut o nouă controversă. Guvernatorii ar putea fi aleşi direct, indirect sau numiţi de guvern. Au apărut, pe surse, două nume de clujeni vehiculate: Ioan Rus şi Alin Tişe.

Dacă guvernul pare să fi bătut în cuie proiectul regionalizării, păstrând actuala structură a euro-regiunilor, au apărut, în schimb, scenarii diverse privind modul de desemnare a viitorilor guvernatori. La nivelul executivului se pare că sunt luate în calcul două variante: numirea guvernatorului de către guvern dintre prefecţii judeţelor aparţinătoare sau alegerea indirectă a guvernatorului, de către aleşii locali ai regiunii.

Posibil guvernator al regiunii de Nord-Vest, prefectul Gheorghe Vuşcan, spune că o asemenea demnitate ar fi „prea mult" pentru un prefect. „Sunt peste 40 de prefecţi în ţară, cum alegem dintre ei cei opt guvernatori?", a comentat Vuşcan. În schimb, el este adeptul alegerii indirecte a viitorilor şefi de regiuni. „Abia au avut loc alegeri locale, opţiunile politice ale electoratului nu s-au schimbat semnificativ, aşa că n-ar avea sens să cheltuim bani pentru nişte alegeri care să ne dea acelaşi rezultat. De aceea cred că e mai bine ca guvernatorul să fie ales de primari, viceprimari, consilierii, pentru că votul lor ar reflecta opţiunea politică a populaţiei fără costurile presupuse de nişte alegeri", a apreciat Vuşcan.

În schimb, preşedintele consiliului judeţean, Horea Uioreanu, crede că, în primă fază, guvernatorii ar trebui numiţi de guvern. „Dacă ar fi să se facă regionalizarea anul acesta, cea mai bună variantă ar fi să fie numiţi, urmând ca în 2016, când vor avea loc alegeri locale la termen, aceştia să fie aleşi, urmând să stabilim atunci dacă vor fi aleşi direct sau indirect", a spus Uioreanu.

Acelaşi punct de vedere este împărtăşit şi de preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan. „Cred că varianta cu votul indirect ar trebui să mulţumească pe toată lumea, deşi, din punct de vedere al reprezentativităţii, ar fi mai bun să fie votaţi direct de alegători. Dacă vom avea regiuni încă de anul acesta, atunci să fie numiţi sau aleşi indirect şi eventual la viitoarele alegeri locale să fie aleşi împreună cu toate celelalte structuri administrative locale", a spus Lăpuşan. El însă apreciază că modul desemnării guvernatorilor are o importanţă secundară. „Cel mai important este să se facă studii de impact pe zona social-administrativă, să vedem ce descentralizăm, ce atribuţii vor avea guvernatorii, pentru că, dacă nu transferăm regiunilor atribuţii de la nivel guvernamental şi parlamentar, degeaba mai facem regionalizare", a adăugat Lăpuşan. El nu este mare fan nici al păstrării actualelor regiuni de dezvoltare. „Admit că, datorită problemelor de natură administrativă, păstrarea celor opt euro-regiuni e varianta cea mai simplă, dar cred că ar fi putut exista şi alte soluţii, de exemplu al regiunilor istorice, să fie regiunea Transilvania, nu regiunea de Nord-Vest", a spus Lăpuşan.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, crede că modalitatea desemnării guvernatorului depinde de atribuţiile pe care le va avea. „Dacă va avea atribuţii în domeniul administraţiei publice locale, atunci va trebui ales direct de cetăţeni. Dacă va avea atribuţii minimale, de coordonare a autorităţilor locale, atunci poate fi ales şi indirect", a apreciat Mate.

Conform presei centrale, dintre clujenii care ar putea fi asociaţi cu demnitatea de guvernator s-ar afla fostul ministru al Internelor, Ioan Rus şi actualul vicepreşedinte al PDL răspunzător pentru organizaţiile din Transilvania, senatorul Alin Tişe.

„Modalitatea de alegere a celui ce va sta în fruntea regiunii, indiferent de modul în care se va numi acea funcţie, trebuie să aibă în spate voinţa directă a cetăţeanului, de aceea eu aş opta pentru scrutinul direct. Sigur, în momentul de faţă, USL ar scoate cetăţeanul din ecuaţie, iar pentru un câştig sigur ar opta fie pe o alegere cu vot din partea aleşilor locali - majoritari USL în fiecare regiune - fie pe o numire, ca să se ferească de trădările propiilor aleşi. Ei vor să întoarcă România la comunism,. Unde un singur partid să conducă tot", a apreciat senatorul PDL Alin Tişe. În ceea ce priveşte o posibilă nominalizarea a sa pentru o candidatură la fotoliul de guvernator, Tişe o consideră onorantă, sub rezerva faptului că sunt doar „speculaţii de presă". „Sigur că ar fi onorantă o astfel de nominalizere, ar însemna că toate lucrurile pe care le-am făcut pentru Cluj ar avea şi o recunoaştere în regiune. Dar fiind deocamdată doar chestiuni prezentate „pe surse", nu o să extind comentariile", declarat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Ioan Rus nu a putut fi contactat.

Comenteaza