Regionalizarea s-ar putea face prin referendum

Regionalizarea s-ar putea face prin referendum
USL ar putea introduce un al doilea tip de referendum legislativ, după cel pentru revizuirea Constituţiei. Am putea decide prin vot redesenarea hărţii interne a României

Potrivit Hotnews, printre modificările pe care puterea ar vrea să le aducă Legii Fundamentale figurează una potrivit căreia decizia privind reîmpărţirea administrativ-teritorială a ţării să fie decisă de popor, prin referendum naţional. Politicienii clujeni apreciază, mai degrabă, că ar fi o procedură cu multe obstacole.

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară spune că ar fi o procedură care ar întârzia întregul proces. „Regionalizarea este extrem de importantă pentru România şi cred că toţi românii sunt conştienţi de acest lucru. Regionalizarea e un model european - nu pe criterii etnice, am spus întotdeauna asta - menit să mărească gradul de absorbţie al fondurilor europene. Organizarea unui referendum poate fi o formulă de a consulta populaţia, dar ar produce o întârziere a punerii în practică", a comentat Nicoară.

Senatorul PDL Alin Tişe afirmă, pe de altă parte, că simpla trasare a graniţelor viitoarelor regiuni e doar o parte a reformei administrative şi nu cea mai importantă. „Sigur că orice consultare a poporului consfinţeşte voinţa lui reală, nu mai că, din punct de vedere al reformei administraţiei, regionalizarea e doare o parte a procesului. Mai trebuie văzut o mulţime de alte lucruri, cum ar fi: ce atribuţii delegăm de la guvern la regiuni, ce competenţe, ce fonduri vor avea regiunile, ce facem cu judeţele, ce facem cu comunele care nu se pot susţine financiar, eventual să le comasăm şi multe, multe altele. Fără să stabilim toate aceste lucruri, simpla reîmpărţire teritorială n-arte nici o valoare, degeaba o facem. Or nu poţi întreba populaţia despre toate astea într-un referendum, e imposibil. Dacă vor referendum doar pentru împărţirea regiunilor e în regulă, dar lucrurile astea trebuie să meargă împreună", a apreciat Tişe.

Fostul şef al comisiei pentru revizuirea Constituţiei, preşedintele PDL Cluj Daniel Buda, nu vede utilitatea unui referendum. „Ce să supui referendumului, că nu sunt prea multe soluţii să le supui dezbaterii opiniei publice. Discutăm de opt, zece regiuni care să ofere condiţii pentru absorbţia optimă a fondurilor europene, nu e nevoie de referendum pentru asta, trebuie asumată politic. Discutăm, de exemplu, de desfiinţarea judeţelor, aici am putea avea un referendum de tipul «Doriţi să mai plătiţi taxe şi impozite?», unde 101% ar zice că nu. La fel şi aici, din patriotism local, majoritatea, care cunosc mai puţin detaliile acestui proiect, s-ar opune desfiinţării judeţelor, De aia trebuie asumare politică", a explicat Buda.

Nici liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente nu este adeptul regionalizării prin referendum. „Dacă ar fi să fim corecţi cu cetăţenii, ar trebui să fie minim 15 întrebări la un astfel de referendum. În fiecare judeţ ar trebui să-l întrebi pe cetăţean cu care judeţe vrea să fie împreună. Pe clujean ar trebui să-l întrebi: «Vrei cu Bihorul?», «Vrei cu Sălajul?», «Vrei cu Satu-Mare?» şi tot aşa. E greu de pus în practică. În plus am înţeles că vor şi fără prag de prezenţă. Asta chiar e imposibil de pus în practică. Dacă în Transilvania ies 60% la vot şi spun că nu vor regionalizare, iar cei din Moldova spun că vor, dar ies numai 20% la vot, cum faci? Cred că regionalizarea trebuie asumată politic de guvern şi politicieni", a spus Mate.

Explicatie foto: Anul acesta am mai putea avea un referendum / foto Eugen Olariu

 

Comenteaza