News alert România scapă de MCV! A căzut un obstacol important în calea aderării la Schengen

România scapă de MCV! A căzut un obstacol important în calea aderării la Schengen

Comisia Europeană a confirmat, marţi, progresul făcut de România în cadrul MCV, ceea ce înseamnă că ţara noastră îndeplineşte recomandările şi obiectivele fixate prin MCV, aşa cum au fost stabilitate la aderarea la UE, astfel că acesta este ultimul MCV al României, a anunțat preşedintele Klaus Iohannis.

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-a încheiat astăzi (marţi - n.r.) pentru ţara noastră! Avem, aşadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei. Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările şi obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, aşa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană. Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru ţara noastră”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că de acum înainte, România va fi, la fel ca şi toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept.

„Anul acesta, Parlamentul României a adoptat legile fundamentale ale sistemului judiciar, pe care le-am promulgat după ce Curtea Constituţională le-a declarat constituţionale. România a demonstrat voinţă politică, dar mai ales o puternică susţinere a cetăţenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic şi pentru a relua rapid reformele, aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esenţiale în primul rând pentru români. Cetăţenii au dreptul la un sistem de justiţie independent, funcţional, eficient, la o societate în care combaterea corupţiei şi integritatea sunt obiective pe deplin asumate. Felicit autorităţile - Guvernul României, ministrul justiţiei, Parlamentul şi instituţiile din sistemul judiciar - pentru aceste rezultate şi îmi exprim aprecierea şi pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv”, adaugă şeful statului.

Președintele a mulţumit şi Comisiei Europene, precum şi preşedintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant şi pentru dialogul deschis.

„Dialogul a vizat, totodată, şi Comisia de la Veneţia, care a constatat recent că elementele esenţiale din pachetul legilor justiţiei respectă standardele europene. Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorităţi şi societate, trebuie să continue. Sunt convins şi încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate şi de altele, astfel încât independenţa şi eficienţa justiţiei, ca şi combaterea corupţiei să rămână constante ireversibile pentru România”, a încheiat Iohannis.

Ciucă, după încheierea MCV pentru România: O recunoaştere că direcţia reformelor este cea corectă

În baza raportului de marţi al Comisiei Europene, monitorizarea României se va derula, exact ca şi în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general la nivel european privind statul de drept, a declarat, marţi, premierul Nicolae Ciucă.

Ciucă, după încheierea MCV pentru România: O recunoaştere că direcţia reformelor este cea corectă
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis că a primit „cu satisfacţie” raportul privind România din cadrul MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană.

„Acesta constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor şi a obiectivelor Mecanismului, aşa cum era prevăzut în Decizia de înfiinţare a MCV, adoptată la momentul aderării României la UE. Pentru Guvernul României, acest raport şi evoluţiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenţei justiţiei, a luptei anticorupţie, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societăţii româneşti. Toate acestea sunt esenţiale deoarece răspund aşteptărilor cetăţenilor români. În baza raportului de astăzi, monitorizarea României se va derula, exact ca şi în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general la nivel european privind statul de drept”, spune Nicolae Ciucă.

Premierul adaugă că raportul este şi „o recunoaştere” şi „o confirmare” la nivel european a faptului că direcţia reformelor urmate în ultima perioadă este cea corectă.

„De asemenea, deoarece evaluarea Comisiei nu are la bază doar evoluţiile recente, ci, în mod evident, o acumulare susţinută de progrese pe care România le-a înregistrat de la momentul instituirii Mecanismului, avem o importantă recunoaştere a maturităţii atinse în funcţionarea instituţiilor competente. Nu am parcurs acest drum singuri. Am beneficiat constant de cooperarea foarte pragmatică cu experţii Comisiei Europene. Autorităţile române competente au menţinut cu aceştia un dialog cordial şi constructiv, care va fi continuat pe acelaşi baze de deschidere şi încredere în cadrul instrumentelor orizontale europene din domeniu. La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României şi intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european. Rămânem ferm ancoraţi în viziunea pro-europeană a României, clară si pe termen lung, o viziune europeană bazată pe unitate, democraţie, stat de drept şi valori împărtăşite în mod egal de toate statele membre, pe baza aceloraşi instrumente”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Comenteaza