Românii vor putea să semneze digital actele oficiale. Deputatul Sorin Moldovan: „Sunt mândru să fac parte din acest moment istoric”

Românii vor putea să semneze digital actele oficiale. Deputatul Sorin Moldovan: „Sunt mândru să fac parte din acest moment istoric”
| Foto: Facebook.com/Sorin Moldovan

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind utilizarea semnăturii electronice, a mărcii temporale şi prestarea serviciilor de încredere bazate pe acestea. S-au înregistrat 265 voturi pentru, niciunul contra şi 4 abţineri. 

Deputatul PNL Cluj, Sorin Moldovan, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților, susține că această lege marchează un pas important în procesul de transformare digitală și va aduce beneficii semnificative pentru toți cetățenii, dar și pentru mediul de afaceri din România.

Vreau să vă împărtășesc o veste extraordinară: marți, 18 iunie 2024, a fost o zi importantă în mandatul meu ca președinte al Comisiei de IT & Comunicații. Un proiect inițiat de grupul parlamentar PNL a devenit un livrabil important pentru toți cetățenii României. Prin votul final al Parlamentului, am reușit să aprobăm noua lege privind utilizarea și prestarea serviciilor de încredere, cunoscută drept legea semnăturii electronice. Acest proiect este unul de suflet pentru mine și a fost realizat pentru a simplifica interacțiunea cetățenilor cu birocrația, având în vedere și nevoile mediului privat”, a transmis liberalul.

Actul normativ stabileşte condiţiile utilizării semnăturii electronice, sigiliului electronic, mărcii temporale electronice şi documentelor electronice cărora li s-a aplicat o semnătură electronică, o marcă temporală electronică sau un sigiliu electronic, precum şi condiţiile prestării serviciilor de încredere şi atribuţiile autorităţilor şi instituţiilor publice în acest domeniu.

Proiectul prevede crearea unui cadru juridic general şi predictibil al utilizării fiecărui tip de semnătură electronică (electronică, calificată, electronică avansată şi electronică simplă). De asemenea, toate tipurile de semnătură electronică prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 910/2014 sau în prezenta lege produc efecte juridice şi pot fi utilizate ca mijloace de probă în faţa instanţelor de judecată.

Această lege marchează un pas important în procesul de transformare digitală și va aduce beneficii semnificative pentru toți cetățenii și pentru mediul de afaceri. Relațiile dintre cetățeni și mediul de afaceri, precum și cele dintre cetățeni și guvern, vor fi mult simplificate, economisind timp pentru ambele părți. Sunt mândru să fac parte din acest moment istoric și să contribui la transformarea digitală a țării noastre. Mulțumiri tuturor celor implicați pentru efortul lor consistent!”, a mai afirmat Moldovan.

Comenteaza