Scandal cu demisii în vechiul PNL. Marius Nicoară, acuzat că ar conduce discreţionar

Scandal cu demisii în vechiul PNL. Marius Nicoară, acuzat că ar conduce discreţionar
Nici după fuziunea cu PDL, vechi liberali clujeni nu par capabili să-şi regăsească liniştea internă şi aproape orice decizie politică devine nou pretext de nemulţumiri. Aşa s-a întâmplat şi la alcătuirea listei reprezentanţilor vechiului PNL în Comitetul Executiv Judeţean (CExJ) al noului PNL. Doi liberali cu greutate au demisionat din Biroul Politic Judeţean (BPJ).

Nemulţumirile se leagă de faptul că şeful liberalilor clujeni, Marius Nicoară, şi-a ales singur echipa, din care fac parte doi consilieri locali şi doar un consilier judeţean, un singur primar de comună („comunele aduc jumătate din voturi şi l-a pus pe Şulea din Floreşti, căreia nu poţi să-i mai spui comună", s-a plâns un liberal). Lucrurile au culminat cu demisiile din BPJ a consilierului judeţean Emil Bogdan, membru re-fondator al PNL Cluj şi a primarului din Sânpaul, vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, fostul candidat la alegerile europene din 2014, Ovidiu Colceriu.

„N-am făcut încă hârtie, dar, da, mi-am dat demisia. M-a nemulţumit felul în care s-a făcut lista pentru CExJ. N-a fost democratic, eram curios şi eu să aflu prin ce mijloace s-a ajuns la acea formulă, care au fost criteriile după care au fost selectaţi oameni. Eu sunt membru vechi al PNL şi nu vreau să-mi fac partidul de minune în public, dar nu s-a respectat democraţia de partid. Teoretic, trebuia ca fiecare doritor să-şi depună candidatura şi să fie votaţi uninominal. Aşa, Marius (Nicoară - n.red.) a venit cu o listă şi Biroul a votat-o la grămadă. Măcar formal trebuia respectată democraţia internă", a reclamat Bogdan.

Nicoară spune, însă, că a respectat întocmai procedura impusă de conducerea centrală a partidului. „Atenţie, era atributul meu să aleg echipa cu care merg mai departe, aşa s-a stabilit la Bucureşti. Pe de altă parte, foarte mulţi n-au înţeles că e vorba de un organ de lucru, nu de decizie. CExJ nu e o structură de reprezentare, aşa că am ales oameni cu care pot lucra, e drept, mai mult din Cluj-Napoca, să-i pot aduna rapid, la nevoie. E liderul consilierilor judeţeni, Mihai Seplecan, pe care ei l-au ales lider, e preşedintele de la municipiu, Dan Tarcea, e consilierul meu personal, Giacomo Dreoni. În plus, e drept, doar cu vot consultativ, vor fi acolo reprezentanţii oamenilor de afaceri, al femeilor, al pensionarilor", a explicat Nicoară. Documentul adoptat la Bucureşti, care detaliază modul formării noilor CExJ, îi dă dreptate. „Membrii CExJ vor fi desemnaţi de fiecare partid care a fuzionat, din cadrul Biroului Politic Judeţean, respectiv Biroului Permanent Judeţean, la propunerea preşedintelui organizaţiei judeţene şi supuşi aprobării în Biroul Politic Judeţean al fostului PNL şi în Colegiul Director judeţean al fostului PDL", se spune în actul menţionat.

Primarul din Sânpaul spune că a renunţat la calitatea de membru al BPJ din motive personale. „Nu mi-am dat demisia, am zis numai că nu mă mai duc la şedinţe. Păi într-o turmă de 120 ce să faci, ce să decizi, când să iei cuvântul? Am şi motive financiare, că şi-aşa am restanţe la cotizaţie. Vreau să mă ocup de Asociaţie că vin cu fondul funciar, vin ăia de la APIA, mai nou vin şi ţiganii că nu ştiu ce le-a promis Cioabă, că s-a votat nu ştiu ce prin Germania. Oricum, va fi Comitetul ăla Executiv restrâns şi se vor descurca ei. Eu n-am nici o problemă, nici o supărare cu nimeni, nu mă deranjează că nu m-a băgat şi pe mine acolo, nu mi-am făcut iluzii ca să n-am deziluzii. Rămân soldat devotat al partidului, la fel de bun coleg cu toţi.", a spus Colceriu.

Mult mai multă linişte e în tabăra foştilor democrat-liberali. „Noi am validat lista în Biroul Permanent Judeţean şi urmează s-o validăm vineri în Consiliul de Coordonare Judeţean. E o listă convenită cu toată lumea, n-am impus-o eu, cu forţa. E o listă în care sunt reprezentate cam toate regiunile judeţului, aşa că n-am avut şi nici nu cred că vom avea probleme", a afirmat liderul foştilor democrat-liberali, europarlamentarul Daniel Buda. Confom algoritmului stabilit, viitorul CExJ va avea 33 de membri, din care 17 ex-PDL şi 16 ex-PNL, între aceştia, parlamentarii fiind membri de drept.

Membrii CExJ al PNL Cluj proveniţi din PDL

Emil Boc
Daniel Buda
Alin Tişe
Alexandru Coroian
Tudor Ştefănie
Cristian Haiduc
Mircea Moroşan
Gabriela Rădoiu-Leş
Florin Stamatian
Petru Călian
Mariana Leş
Dan Gavrea
Vlad Bărbos
Radu Moisin
Mihaela Suciu
Cosmin Todea
Gheorghe Iancu

Membrii CExJ al PNL Cluj proveniţi din PNL

Marius Nicoară
Mihai Seplecan
Mircea Abrudean
Bogdan Costea
Zoltan Coraian
Dan Tarcea
Giacomo Dreoni
Marius Sabo
Horia Şulea
Aurelian Mureşan
Dorin Lojigan
Mihnea Iuoraş
Giulian Groşan
Adrian Oros
Elena Uioreanu
Radu Zlati

 

Comenteaza